Zasobność gleb w magnez przyswajalny
W blisko 30 proc. próbek gleby, które rolnicy dostarczyli do okręgowych stacji chemiczno-rolniczych w latach 2014-2017 zawartość magnezu przyswajalnego była nieodpuszczanie niska.
W przypadku oceny zawartości przyswajalnego magnezu, podobnie jak przy potasie, uwzględnia się nie tylko jego zawartość ale także kategorię agronomiczną gleby. Zawartość magnezu przyswajalnego nie podaje się, w odróżnieniu od fosforu i potasu, w formie tlenkowej tylko pierwiastkowej - w mg Mg na 100 g gleby.
Za bardzo niską zawartość uważa się na glebach bardzo lekkich zawartość do 1 mg Mg/100 g gleby, na lekkich do 2 mg Mg/100 g gleby, na średnich do 3 mg Mg/100 g gleby, a na ciężkich do 4 mg Mg/100 g gleby. Natomiast za niską odpowiednio: 1,1-2,0, 2,1-3,0, 3,1-5,0 i 4,1-6,0 mg Mg/100 g gleby.
Deficyt na co trzecim polu. Nie zapominaj o tym składniku
Aż 28 proc. próbek gleby w całym kraju zbadanych przez okręgowe stacje chemiczno-rolnicze w latach 2014-2017 odznaczało się niedopuszczalną zawartością przyswajalnego magnezu: 11 proc. bardzo niską, a 17 proc. niską (tabela). Najgorsza sytuacja była w województwie lubelskim, w którym w 22 proc. próbek gleby zawartość magnezu była bardzo niska, a w kolejnych 22 proc. niska.
Tylko w trzech województwach udział próbek o zawartości bardzo niskiej lub niskiej magnezu przyswajalnego nie przekroczył 20 proc. Były to województwa: opolskie i warmińsko-mazurskie (po 20 proc.) oraz małopolskie (18 proc.).
Każdy rolnik powinien dążyć do uzyskania co najmniej średniej zawartości składników pokarmowych w glebie. W przypadku magnezu przyswajalnego jest to na glebach bardzo lekkich 2,1-4,0 mg Mg/100 g gleby, na lekkich 3,1-5,0 mg Mg/100 g gleby, na średnich 5,1-7,0 mg Mg/100 g gleby, a na ciężkich 6,1-10,0 mg Mg/100 g gleby.
Warto podkreślić, że najtańszym źródłem magnezu jest wapno magnezowe. Dostarczanie tego pierwiastka dolistnie w jedno- lub siedmiowodnym siarczanie magnezu co prawda w części poprawia odżywienie roślin, ale nie wpływa na zawartość magnezu przyswajalnego w glebie.
Tabela. Zasobność gleb w magnez przyswajalny w latach 2014-2017, proc. próbek
Województwa |
Bardzo niska |
Niska |
Średnia |
Wysoka |
Bardzo wysoka |
Polska |
11 |
17 |
30 |
21 |
22 |
Dolnośląskie |
7 |
15 |
29 |
23 |
26 |
Kujawsko-pomorskie |
10 |
21 |
31 |
20 |
18 |
Lubelskie |
22 |
22 |
25 |
16 |
15 |
Lubuskie |
8 |
15 |
32 |
23 |
22 |
Łódzkie |
14 |
19 |
28 |
19 |
20 |
Małopolskie |
7 |
11 |
27 |
20 |
35 |
Mazowieckie |
13 |
20 |
29 |
18 |
20 |
Opolskie |
5 |
15 |
36 |
26 |
18 |
Podkarpackie |
11 |
15 |
25 |
17 |
32 |
Podlaskie |
12 |
17 |
28 |
20 |
23 |
Pomorskie |
13 |
19 |
27 |
17 |
24 |
Śląskie |
13 |
17 |
28 |
19 |
23 |
Świętokrzyskie |
8 |
15 |
24 |
21 |
32 |
Warmińsko-mazurskie |
5 |
15 |
32 |
23 |
25 |
Wielkopolskie |
9 |
16 |
30 |
23 |
22 |
Zachodniopomorskie |
10 |
17 |
30 |
20 |
23 |
Źródło: KSChR za GUS 2019
- Agrobiznes bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś