Nie pamiętamy o fosforze
Znaczna część rolników nie przywiązuje należytej uwagi do jednego z najważniejszych makroelementów - fosforu. Świadczą o tym dawki tego składnika stosowane w nawozach mineralnych - ok. 23 kg P2O5 na 1 ha. Stanowi to zaledwie 16 proc. łącznych dawek NPK.
Zboża na wytworzenie1 t ziarna wraz z odpowiednim plonem słomy pobierają 10-12 kg P2O5, kukurydza i groch 13 kg P2O5, a rzepak ozimy 23 kg P2O5. Ziemniaki potrzebują 15 kg P2O5 do wyprodukowania 10 t bulw wraz z odpowiednią masą łęcin, a buraki cukrowe 24 kg P2O5 (w przeliczeniu na 10 t korzeni + liście).
Brak przekonania do celowości stosowania fosforu wywodzi się przede wszystkim z niewiedzy jak ważny jest to składnik pokarmowy, ale także z faktu, że jest on najdroższy. W listopadzie 2019 r. za 1 kg azotu (N) w saletrze amonowej trzeba było zapłacić 3,44 zł, za 1 kg potasu (K2O) w wysokoprocentowej soli potasowej 2,62 zł, a za 1 kg fosforu (P2O5) w superfosfacie wzbogaconym 3,88 zł.
Fosfor i potas daj jesienią
Największe dawki fosforu stosowano w roku 2007/2008, ale i tak było to niecałe 29 kg P2O5 na 1 ha (tabela 1). Oczywiście panuje znaczne zróżnicowanie wielkości dawek w skali kraju (tabela 2). Najwięcej fosforu stosują rolnicy w województwach: lubelskim (31,7 kg P2O5 na 1 ha), opolskim (31,5 kg P2O5 na 1 ha) oraz kujawsko-pomorskim (30,6 kg P2O5 na 1 ha). Natomiast dwukrotnie mniejsze dawki są stosowane w województwach: warmińsko-mazurskim, małopolskim.
Należy też pamiętać o tym, że wykorzystanie fosforu z nawozów mineralnych w pierwszym roku po zastosowaniu nie przekracza 30 proc.
Tabela 1. Dawki NPK i fosforu, kg na 1 ha
Rok |
NPK |
P2O5 |
2006/2007 |
121,8 |
25,5 |
2007/2008 |
132,6 |
28,6 |
2008/2009 |
117,9 |
23,3 |
2009/2010 |
119,2 |
23,7 |
2010/2011 |
129,1 |
27,0 |
2011/2012 |
125,8 |
24,8 |
2012/2013 |
133,0 |
25,6 |
2013/2014 |
132,9 |
23,4 |
2014/2015 |
123,2 |
20,9 |
2015/2016 |
130,3 |
22,4 |
2016/2017 |
140,2 |
23,5 |
2017/2018 |
141,6 |
23,1 |
Źródło: GUS 2019
Zawartość fosforu w glebie – bez zmian
Tabela 2. Dawki NPK i fosforu w poszczególnych województwach w roku 2017/2018, kg na 1 ha
Województwo |
NPK |
P2O5 |
Dolnośląskie |
174,5 |
26,1 |
Kujawsko-pomorskie |
190,5 |
30,6 |
Lubelskie |
163,3 |
31,7 |
Lubuskie |
112,8 |
16,1 |
Łódzkie |
132,7 |
22,1 |
Małopolskie |
82,3 |
15,7 |
Mazowieckie |
128,9 |
19,7 |
Opolskie |
202,8 |
31,5 |
Podkarpackie |
85,0 |
16,5 |
Podlaskie |
124,0 |
22,9 |
Pomorskie |
152,6 |
23,0 |
Śląskie |
124,9 |
21,9 |
Świętokrzyskie |
106,0 |
19,8 |
Warmińsko-mazurskie |
113,6 |
15,5 |
Wielkopolskie |
170,4 |
26,0 |
Zachodniopomorskie |
115,5 |
18,2 |
Źródło: GUS 2019
- Agrobiznes bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś