Badanie składu nawozów naturalnych - podstawa efektywności nawożenia
Oprócz wiedzy na temat zasobności gleby warto zapoznać się z tym, co zawiera nawóz naturalny (obornik, gnojówka, gnojowica) pochodzący z naszego gospodarstwa.
W Polsce, zdecydowaną większość stanowią gleby zakwaszone. W gospodarstwach, w których kultura rolna jest na wysokim poziomie, badanie pH i zasobności gleby to podstawa. Jednak w mniejszych gospodarstwach niewielu rolników praktykuje takie rozwiązania. Badanie składu nawozów naturalnych przeprowadza jeszcze mniej rolników.
Małe dawki obornika
Wykonanie analiz nawozów naturalnych możemy wykonać w okręgowych stacjach chemiczno-rolniczych. Próbki do badań można dostarczyć osobiście lub zlecić ich pobieranie stacji. W przypadku osobiście pobieranych próbek koszt badania pojedynczej próbki wynosi około 200 zł.
Pobieranie próbek nawozu powinno odbywać się w kilku miejscach oraz na różnych głębokościach, aby końcowy wynik był reprezentatywny. Pojedyncze próbki należy wymieszać i umieścić w szczelnym, szklanym bądź plastikowym pojemniku o pojemności około 2 litrów. Tak przygotowaną próbkę należy dostarczyć do stacji. Szczegółowe informacje odnośnie pobierania prób dostępne są także na stronach internetowych stacji.
Na podstawie wykonanych przeze mnie analiz w laboratorium Katedry Nauk o Środowisku Glebowym na Wydziale Rolnictwa i Biologii SGGW w Warszawie, mogę stwierdzić, że obornik pochodzący z naszego gospodarstwa, w którym utrzymywane jest bydło zawierał 22,3 proc. suchej masy, a gnojówka 3,17 proc. Zawartość azotu, fosforu i potasu w obu nawozach przedstawia tabela.
Tabela. Zawartość podstawowych makroelementów w oborniku i w gnojówce
Nawóz |
N |
P2O5 |
K2O |
Obornik |
Zawartość składnika w 1 t (kg) |
||
5,12 |
1,90 |
4,13 |
|
Gnojówka |
Zawartość składnika w 1 m3 (kg) |
||
3,45 |
0,04 |
4,28 |
Przedstawione wyniki są wartościami dla naszego gospodarstwa. Wynik dla każdego gospodarstwa może być nieco inny i uzależniony od kierunku produkcji, rodzajów stosowanych pasz oraz od wielu innych czynników, które mają wpływ na zawartość składników pokarmowych.
Takie analizy są podstawą w sporządzaniu planów nawozowych. Pozwalają one ocenić, ile danego składnika stosujemy na pole. W przypadku braku znajomości zasobności w poszczególne pierwiastki nawożenie może być nieefektywne a co za tym idzie wzrasta ryzyko strat, które są poważnym zagrożeniem dla środowiska.