Małe dawki obornika
W oborniku dostarczono do gleby w roku gospodarczym 2013-2014 zaledwie 36 kg NPK – wynika z szacunków GUS. To o 1,7 kg NPK/ha mniej niż rok wcześniej.
Najwięcej stosowano go w województwach prowadzących intensywną produkcję zwierzęcą – wielkopolskim (57,0 kg/ha) i podlaskim (55,3 kg NPK/ha) (tabela). Aż w czterech województwach dawka ta nie przekraczała 20 kg NPK/ha: w dolnośląskim (12,3 kg NPK/ha), lubuskim (16,2 kg NPK/ha), opolskim (18,5 kg NPK/ha) i zachodniopomorskim (11,9 kg NPK/ha).
Tabela. Dawki obornika w roku gospodarczym 2013-2014
Województwa |
kg NPK/ha |
Polska |
36,0 |
Dolnośląskie |
12,3 |
Kujawsko-pomorskie |
39,8 |
Lubelskie |
34,3 |
Lubuskie |
16,2 |
Łódzkie |
49,9 |
Małopolskie |
35,2 |
Mazowieckie |
43,5 |
Opolskie |
18,5 |
Podkarpackie |
22,7 |
Podlaskie |
55,3 |
Pomorskie |
23,7 |
Śląskie |
29,3 |
Świętokrzyskie |
37,1 |
Warmińsko-mazurskie |
26,7 |
Wielkopolskie |
57,0 |
Zachodniopomorskie |
11,9 |
Źródło: GUS 2015
Funkcja obornika nie sprowadza się tylko do dostarczania składników pokarmowych – makro- i mikroelementów. Równie ważna, a może jeszcze ważniejszą jest poprawa bilansu materii organicznej w glebie. Trzeba bowiem pamiętać, że współczynnik reprodukcji materii organicznej dla 10 t obornika (25% s. m.) wynosi + 0,70. Oznacza to, że stosując 30 t obornika/ha do gleby dostarcza się 2,1 t (3 x 0,70) materii organicznej/ha.