Kiszonka wysokoenergetyczna
W nowoczesnej technologii uprawy kukurydzy na kiszonkę szczególny nacisk kładzie się na to, aby oprócz wysokiego plonu świeżej masy, odmiany kiszonkowe charakteryzowały się dobrze wykształconymi kolbami, z których można uzyskać jak najwięcej ziarna, czyli źródła skrobi oraz wysoką strawnością materii organicznej całej rośliny, która w znacznej mierze jest uzależniona od strawności części wegetatywnych (liście, łodyga).
Kukurydza kiszonkarska powinna być właściwie dobrana. Dobór odmiany w znaczącym stopniu wpływa na końcowy sukces w produkcji mleka i mięsa, dlatego tak ważna jest dokładna i profesjonalna analiza materiału kiszonkowego.
Kukurydza wróciła do łask
Wysokie plony kukurydzy
Kosynier to odmiana kukurydzy o FAO 220-230 pochodzi z polskiej Hodowli Roślin Smolice. Charakteryzuje się bardzo dobrymi wyrównanymi wschodami roślin oraz świetnym wigorem początkowym. Mimo, że mieszaniec ten należy do grupy wczesnej, osiągane plony świeżej masy są na bardzo wysokim poziomie. Kosynier to również gwarancja bardzo dobrych parametrów jakościowych kiszonki, szczególnie jeśli chodzi o dużą zawartość skrobi, która bezpośrednio przekłada się na wysoki uzysk jednostek energetycznych produkcji mleka i mięsa. Rolnicy cenią Kosyniera za stabilność i powtarzalność w plonowaniu, również w warunkach słabszych gleb oraz występowania niedoborów wody.
Kiszonka jak złoto
Golden Nugget o FAO 230-240 to nowoczesna, bo zarejestrowana w 2016 roku, odmiana polecana do uprawy na kiszonkę. Odmiana cechuje się wysokim potencjałem plonowania świeżej zielonki oraz dorodnymi w pełni wykształconymi kolbami, dzięki czemu uzyskiwana jest wysokoenergetyczna pasza. Rośliny tego mieszańca wykazują ponadprzeciętną zdrowotność kolb oraz części wegetatywnych, a także znakomitą odporność na wyleganie łodygowe. Golden Nugget można z powodzeniem uprawiać na wszystkich typach stanowisk, na których uprawiana jest kukurydza.