Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa informuje, że krajowe ceny żywca wieprzowego wzrosły. Tym samym producenci w drugim tygodniu września za tuczniki otrzymywali 7,02 zł za kg.
Tuczniki w Polsce skupowano po 7,02 zł za kg. Foto_Remigiusz Kryszewski
Krajowe ceny skupu tuczników w drugim tygodniu września wzrosły o 2%. Natomiast średnia cena tego żywca na rynku europejskim pozostała bez zmian.
W dniach od 9 do 15 września zakłady mięsne monitorowane w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW skupowały świnie rzeźne średnio po 7,02 zł za kg.
Było to o 2% drożej niż w poprzednim tygodniu oraz przed miesiącem, a także o 13% taniej niż w analogicznym okresie ubiegłego roku.
W krajach Wspólnoty, jak podaje Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, średnia cena zakupu świń rzeźnych klasy E ukształtowała się na poziomie 204,51 euro (około 875 zł) za 100 kg masy poubojowej schłodzonej.
– Czy liczne mioty prosiąt zawsze wiążą się z niską masą noworodków? – pyta nasz czytelnik. Hodowcy i producenci trzody chlewnej szukają pomocy w rozwiązywaniu swoich codziennych problemów, kontaktując się z naszą redakcją...
Notowania te były takie same jak przed tygodniem i o 1% niższe niż przed miesiącem oraz o 11% niż przed rokiem.
Cena żywca tej klasy w Polsce wyrażona w euro była o 4,5% wyższa niż średnio uzyskiwali producenci w Unii Europejskiej i wyniosła 213,62 euro (około 914 zł) za 100 kg.
Więcej niż w Polsce za żywiec wieprzowy uzyskiwali dostawcy w Hiszpanii, gdzie płacono 213,87 euro (około 915 zł) za 100 kg.
Z kolei mniej m.in. w Niemczech, gdzie producenci otrzymywali 210,25 euro (około 900 zł) za 100 kg, w Danii, gdzie płacono 169,65 euro (około 726 zł) za 100 kg i w Niderlandach, gdzie cena ukształtowała się na poziomie 168,61 euro (około 721 zł) za 100 kg.
W drugim tygodniu września półtusze wieprzowe zbywano średnio po 10,25 zł za kg. Było to o 2% drożej niż tydzień wcześniej i o 1% niż przed miesiącem. Cena tego asortymentu była jednocześnie o 12% niższa niż przed rokiem.
Więcej informacji na temat hodowli i produkcji trzody chlewnej znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Świnie".
Nasz magazyn można zaprenumerować w tradycyjnej formie TUTAJ oraz w e-prenumeracie TUTAJ