Żywiec wieprzowy odnotował wzrost cen

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
01-10-2024,9:05 Aktualizacja: 01-10-2024,9:02
A A A
Krajowe ceny skupu tuczników w drugim tygodniu września wzrosły o 2%. Natomiast średnia cena tego żywca na rynku europejskim pozostała bez zmian. 
 
W dniach od 9 do 15 września zakłady mięsne monitorowane w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW skupowały świnie rzeźne średnio po 7,02 zł za kg.
 
Było to o 2% drożej niż w poprzednim tygodniu oraz przed miesiącem, a także o 13% taniej niż w analogicznym okresie ubiegłego roku.
 
W krajach Wspólnoty, jak podaje Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, średnia cena zakupu świń rzeźnych klasy E ukształtowała się na poziomie 204,51 euro (około 875 zł) za 100 kg masy poubojowej schłodzonej.
 
prosięta, mioty prosiąt, Dagmara Telus, Breeders, odchów prosiąt, mamki, waga urodzeniowa, siara, mleko, waga prosiąt

Ile prosiąt powinny liczyć mioty?

– Czy liczne mioty prosiąt zawsze wiążą się z niską masą noworodków? – pyta nasz czytelnik. Hodowcy i producenci trzody chlewnej szukają pomocy w rozwiązywaniu swoich codziennych problemów, kontaktując się z naszą redakcją...
Notowania te były takie same jak przed tygodniem i o 1% niższe niż przed miesiącem oraz o 11% niż przed rokiem. 
 
Cena żywca tej klasy w Polsce wyrażona w euro była o 4,5% wyższa niż średnio uzyskiwali producenci w Unii Europejskiej i wyniosła 213,62 euro (około 914 zł) za 100 kg. 
 
Więcej niż w Polsce za żywiec wieprzowy uzyskiwali dostawcy w Hiszpanii, gdzie płacono 213,87 euro (około 915 zł) za 100 kg.
 
Z kolei mniej m.in. w Niemczech, gdzie producenci otrzymywali 210,25 euro (około 900 zł) za 100 kg, w Danii, gdzie płacono 169,65 euro (około 726 zł)  za 100 kg i w Niderlandach, gdzie cena ukształtowała się na poziomie 168,61 euro (około 721 zł) za 100 kg. 
 
W drugim tygodniu września półtusze wieprzowe zbywano średnio po 10,25 zł za kg. Było to o 2% drożej niż tydzień wcześniej i o 1% niż przed miesiącem. Cena tego asortymentu była jednocześnie o 12% niższa niż przed rokiem.
 
Więcej informacji na temat hodowli i produkcji trzody chlewnej znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Świnie".

Nasz magazyn można zaprenumerować w tradycyjnej formie TUTAJ oraz w e-prenumeracie TUTAJ

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 5/2024

Hoduj z głową świnie:

-Jakie źródło energii jest najlepsze

-Żeby loszki nie były tucznikami

-Nie ma paszy wolnej od mikotoksyn

-Rolnictwo 4.0 w chlewni

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 5/2024

Hoduj z głową bydło:

-Ketozie można i trzeba zapobiegać

-Specyfika żywienia krów mlecznych w zasuszeniu

-Bolusy na lepszy start

PRENUMERATA