Źle na rynku wieprzowiny. Polska mocno odczuwa skutki embarga
Od stycznia do lipca br. UE wyeksportowała do krajów trzecich ponad 1,5 mln ton żywca, mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych. To 9,4 proc. mniej niż w tym samym czasie przed rokiem.
Według danych Komisji Europejskiej na które powołuje się Fammu/Fapa w strukturze towarowej sprzedaży największy udział miały podroby i tłuszcze (706 tys. ton) oraz mięso mrożone (687 tys. ton), których wysłano odpowiednio o 11 i 7 proc. mniej niż przed rokiem.
Największy spadek wywozu (prawie o jedną trzecią do 53 tys. ton) dotyczył jednak świeżego mięsa.
Spadek eksportu wieprzowiny to przede wszystkim efekt zakazu importu z UE wprowadzonego przez Rosję pod koniec stycznia z uwagi na afrykański pomór świń. Zakupy znacznie obniżyły również Ukraina i Białoruś.
Największymi odbiorcami wieprzowiny z UE w pierwszym półroczu br. stały się kraje azjatyckie - Chiny, Hongkong, Japonia, Filipiny i Korea Płd.
Najwięcej produktów wieprzowych na rynki trzecie sprzedały tradycyjnie Niemcy, Dania, Hiszpania, Holandia, Francja i Polska. Większość krajów zanotowała spadki wywozu - największe Polska, Niemcy i Francja. Więcej towarów sprzedały z kolei Hiszpania, Holandia i Węgry.