Wzrost eksportu wieprzowiny w Niemczech

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
16-12-2015,20:05 Aktualizacja: 16-12-2015,20:38
A A A

W Niemczech eksport wieprzowiny w ciągu pierwszych dziewięciu miesięcy roku wzrósł o 1 proc. do około 1,3 mln ton.

Eksport tego surowca do państw członkowskich Unii Europejskiej w pierwszych trzech kwartałach 2015 r. wyniósł 1 mln ton i był o 3 proc. niższy niż przed rokiem. Spadła głównie sprzedaż do Włoch, a wzrosła do Polski oraz Holandii – jaki informuje FAMMU/FAPA.

ceny, tuczniki, trzoda chlewna, skup żywca

Ceny tuczników w końcu rosną. Święta ożywiły rynek UE

Tuczniki w końcu drożeją. Zdaniem analityków Krajowego Związku Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej najniższa cena została osiągnięta w 49 tygodniu 2015 r. tj. od 1 do 6 grudnia. W 50. tygodniu wyraźnie ożywił się...




Mimo obniżek, to Włochy pozostają największym odbiorcą niemieckiej wieprzowiny. Do nich trafia 21 proc. całego eksportu.

Jednocześnie o jedną czwartą do około 250 tys. ton wzrósł eksport do krajów trzecich. Do Chin trafiło ponad dwukrotnie więcej niemieckiej wieprzowiny jak przed rokiem, a do Korei Płd. około 10 proc. więcej.

Z uwagi na tegoroczne obniżki cen na rynku unijnym, wartość eksportu wieprzowiny z Niemiec w pierwszych trzech kwartałach 2015 r. obniżyła się o 6 proc. w skali roku i wyniosła 2,6 mld euro. Natomiast niemiecki import wieprzowiny był o 9 proc. niższy niż przed rokiem i osiągnął ok. 692 tys. ton. Zakup z Danii spadł o 1 proc., z Belgii aż o 14 proc., a z Holandii o 10 proc.

Zmniejszyły się również dostawy żywca wieprzowego do Niemiec o 9 proc., głównie warchlaków i tuczników z Holandii, Danii oraz Belgii.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA