Wzrost eksportu wieprzowiny w Niemczech
W Niemczech eksport wieprzowiny w ciągu pierwszych dziewięciu miesięcy roku wzrósł o 1 proc. do około 1,3 mln ton.
Eksport tego surowca do państw członkowskich Unii Europejskiej w pierwszych trzech kwartałach 2015 r. wyniósł 1 mln ton i był o 3 proc. niższy niż przed rokiem. Spadła głównie sprzedaż do Włoch, a wzrosła do Polski oraz Holandii – jaki informuje FAMMU/FAPA.
Ceny tuczników w końcu rosną. Święta ożywiły rynek UE
Mimo obniżek, to Włochy pozostają największym odbiorcą niemieckiej wieprzowiny. Do nich trafia 21 proc. całego eksportu.
Jednocześnie o jedną czwartą do około 250 tys. ton wzrósł eksport do krajów trzecich. Do Chin trafiło ponad dwukrotnie więcej niemieckiej wieprzowiny jak przed rokiem, a do Korei Płd. około 10 proc. więcej.
Z uwagi na tegoroczne obniżki cen na rynku unijnym, wartość eksportu wieprzowiny z Niemiec w pierwszych trzech kwartałach 2015 r. obniżyła się o 6 proc. w skali roku i wyniosła 2,6 mld euro. Natomiast niemiecki import wieprzowiny był o 9 proc. niższy niż przed rokiem i osiągnął ok. 692 tys. ton. Zakup z Danii spadł o 1 proc., z Belgii aż o 14 proc., a z Holandii o 10 proc.
Zmniejszyły się również dostawy żywca wieprzowego do Niemiec o 9 proc., głównie warchlaków i tuczników z Holandii, Danii oraz Belgii.