Wzrost eksportu nadzieją dla unijnego rynku wieprzowiny

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: BGŻ BNP Paribas, (em) | redakcja@agropolska.pl
21-12-2015,9:35 Aktualizacja: 21-12-2015,10:28
A A A

Eksperci Komisji Europejskiej przekonują w najnowszym raporcie, że po trudnych dla sektora wieprzowiny latach 2011-2012, kiedy w życie weszły normy dotyczące dobrostanu ciężarnych loch i produkcja spadała w 2014 i 2015 roku trend został odwrócony.

Na odbicie produkcji wpływ miała poprawa infrastruktury w produkcji prosiąt i hodowli trzody oraz stosunkowo niskie ceny pasz - informują analitycy BGŻ BNP Paribas. W latach 2015-2025 tempo wzrostu wytwórczości będzie już jednak wyhamowywać do 0,2 proc. rocznie.

ceny, tuczniki, trzoda chlewna, skup żywca

Ceny wieprzowiny rosną. Ostatnie podwyżki przed świętami?

Tuczniki w Polsce drożeją, na co bez wątpienia wpływają święta Bożego Narodzenia. Jak informuje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej w ostatnim tygodniu zakłady mięsne z uwagi na duże zapotrzebowanie żywca podnosiły...

To efekt czynników związanych z ochroną środowiska naturalnego i spadek konsumpcji w krajach Unii Europejskiej. Dla dalszego rozwoju unijnego sektora wieprzowiny kluczowe znaczenie będzie mieć eksport surowca na rynki krajów trzecich.

Szczególnie wyraźny wzrost spożycia tego gatunku mięsa ma być widoczny w Azji i Afryce Subsaharyjnej. Prym pod tym względem będą wiodły Chiny, gdzie popyt importowy na wieprzowinę w latach 2015-25 powinien pójść w górę dwukrotnie. Dla UE ważnymi odbiorcami surowca pozostaną ponadto Japonia, Korea Południowa, Filipiny oraz Bałkany.

Eksperci szacują, że w latach 2015-2025 wywóz surowca zwiększy się o 27 proc. (550 tys. ton) i w 2025 roku 2,6 mln ton tego mięsa z Unii Europejskiej powinno trafić na rynki trzecie.

Sprzedaż będzie siłą napędową dla sektora wieprzowiny, szczególnie, że konsumpcja tego mięsa we Wspólnocie (przede wszystkim w starych krajach członkowskich) będzie spadać na rzecz drobiu. Bruksela prognozuje obniżkę spożycia wieprzowiny w UE z 32,6 do 31,8 kg osobę.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA