Wzrost eksportu nadzieją dla unijnego rynku wieprzowiny
Eksperci Komisji Europejskiej przekonują w najnowszym raporcie, że po trudnych dla sektora wieprzowiny latach 2011-2012, kiedy w życie weszły normy dotyczące dobrostanu ciężarnych loch i produkcja spadała w 2014 i 2015 roku trend został odwrócony.
Na odbicie produkcji wpływ miała poprawa infrastruktury w produkcji prosiąt i hodowli trzody oraz stosunkowo niskie ceny pasz - informują analitycy BGŻ BNP Paribas. W latach 2015-2025 tempo wzrostu wytwórczości będzie już jednak wyhamowywać do 0,2 proc. rocznie.
Ceny wieprzowiny rosną. Ostatnie podwyżki przed świętami?
To efekt czynników związanych z ochroną środowiska naturalnego i spadek konsumpcji w krajach Unii Europejskiej. Dla dalszego rozwoju unijnego sektora wieprzowiny kluczowe znaczenie będzie mieć eksport surowca na rynki krajów trzecich.
Szczególnie wyraźny wzrost spożycia tego gatunku mięsa ma być widoczny w Azji i Afryce Subsaharyjnej. Prym pod tym względem będą wiodły Chiny, gdzie popyt importowy na wieprzowinę w latach 2015-25 powinien pójść w górę dwukrotnie. Dla UE ważnymi odbiorcami surowca pozostaną ponadto Japonia, Korea Południowa, Filipiny oraz Bałkany.
Eksperci szacują, że w latach 2015-2025 wywóz surowca zwiększy się o 27 proc. (550 tys. ton) i w 2025 roku 2,6 mln ton tego mięsa z Unii Europejskiej powinno trafić na rynki trzecie.
Sprzedaż będzie siłą napędową dla sektora wieprzowiny, szczególnie, że konsumpcja tego mięsa we Wspólnocie (przede wszystkim w starych krajach członkowskich) będzie spadać na rzecz drobiu. Bruksela prognozuje obniżkę spożycia wieprzowiny w UE z 32,6 do 31,8 kg osobę.