Wzrost cen tuczników w UE wyhamował

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
17-06-2019,13:15 Aktualizacja: 17-06-2019,13:08
A A A
Cena żywca wieprzowego w Niemczech w ubiegłym tygodniu spadła o 2 centy za kilogram wagi bitej ciepłej (wbc). W poprzednich notowaniach w pozostałych krajach unijnych wzrosły one od 1 do 5 centów.
 
W wyniku odrzucenia ostatnich podwyżek cen tuczników o 5 centów przez dwie największe ubojnie w Niemczech, które bazowały na własnych cennikach, notowania w pozostałych krajach Unii Europejskiej uległy zmianom.
 
Ceny żywca wieprzowego w państwach Wspólnoty wzrosły od 1 do 5 centów za kg wbc. W 24 tygodniu, jak podaje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej (KZP-PTCH) najwyższe wzrosty, aż o 5 centów, odnotowano w Austrii. 
 
ognisko asf, przypadek asf, wirus asf, trzoda chlewna

Ognisko ASF w woj. warmińsko-mazurskim. Piąte w tym roku

Główny lekarz weterynarii poinformował 13 czerwca o wyznaczeniu piątego ogniska afrykańskiego pomoru świń w Polsce w 2019 roku. Sprawdza się więc coroczny scenariusz, w myśl którego ogniska zaczynają się pojawiać w Polsce począwszy od...
We Francji cena zwiększyła się o 4 centy, w Hiszpanii podobnie, w Holandii o 1 cent, a w Belgii została utrzymana na poziomie sprzed tygodnia.
 
Zdaniem niektórych ekspertów działania niemieckich ubojni Tönnies i Vion, które nie podniosły cen są nieuzasadnione, ponieważ konsumpcja wieprzowiny wzrosła wraz z rozpoczęciem sezonu grillowego.
 
Ich zdaniem ceny tuczników podskoczyły zbyt szybko, a przełożenie tego wzrostu na cenę w sieciach handlowych oraz u importerów wymaga czasu. 
 
Na skutego tego 12 czerwca Niemcy obniżyły notowania żywca wieprzowego o 2 centy do wartości 1,83 euro za kg wbc. W przeliczeniu na polską walutę jest około 7,79 złotych.
 
Eksperci z KZP-PTCH przypominają, że światowy rynek wieprzowiny zależy od sytuacji w Chinach. Ich zdaniem poważny niedobór tego rodzaju mięsa w tym państwie może pojawić się już jesienią bieżącego roku.
 
Jednocześnie podkreślają, że wzrost światowego popytu na wieprzowinę, przy ograniczonej podaży żywca w UE spowoduje utrzymanie ceny na wysokim poziomie, również w Polsce. 
 
Ważne jest jednak, aby wirus afrykańskiego pomoru świń (ASF) nie wdarł się do państw unijnych eksportujących wieprzowinę na rynki krajów trzecich.
 
  • Tematy związane z hodowlą i produkcją trzody chlewnej można znaleźć w dwumiesięczniku "Hoduj z Głową Świnie" ZAPRENUMERUJ
 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA