Wysoki eksport wieprzowiny. Ale pojawiają się problemy

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: FAMMU/FAPA, (em) | redakcja@agrpolska.pl
12-12-2016,14:50 Aktualizacja: 12-12-2016,15:18
A A A

W pierwszych trzech kwartałach bieżącego roku UE wyeksportowała na rynki krajów trzecich prawie 3 mln ton żywca, mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych (w wadze produktu) - to o 30 proc. więcej niż w tym samym czasie 2015 roku.

W strukturze towarowej sprzedaży największy udział miały mięso mrożone (51 proc.) oraz podroby i słonina (41 proc.), których wysłano odpowiednio o 50 i 21 proc. więcej niż rok wcześniej. Spadek wywozu dotyczył natomiast świeżego mięsa (20 proc.), kiełbas i przetworów (9 proc.) oraz żywca wieprzowego (55 proc.) - informuje FAMMU/FAPA.

wieprzowina, eksport wieprzowiny, cena wieprzowiny, produkcja wieprzowiny, mięso

Rośnie eksport polskiej wieprzowiny

Według wstępnych danych ministerstwa rolnictwa w pierwszych dziewięciu miesiącach 2016 roku Polska wyeksportowała 324,5 tys. ton nieprzetworzonego mięsa wieprzowego. To o 8 proc. więcej niż w tym czasie przed rokiem. Znawcy rynku podkreślają, że...

Poziom wysyłek obniżał się od sierpnia ze względu na spadek popytu ze strony Chin i wyższe dostawy tańszej wieprzowiny z USA i Brazylii. We wrześniu dynamika wzrostu unijnego wywozu wyniosła już tylko 6 proc. w skali roku i była najniższa od początku br.  

W omawianym czasie największymi dostawcami mięsa i produktów wieprzowych na rynki trzecie były nadal Niemcy, Hiszpania i Dania. Z grona ważniejszych eksporterów wszystkie kraje zanotowały znaczące wzrosty sprzedaży, co pozwoliło na złagodzenie presji podażowej na unijnym rynku i wzrost cen zapoczątkowany wiosną.

Głównymi odbiorcami towarów od stycznia do września były kraje azjatyckie: Chiny, Hongkong, Japonia, Korea Płd. i Filipiny. Państwo Środka zakupiło aż o 83 proc. więcej unijnych produktów wieprzowych niż rok wcześniej, a sprzedaż w tym kierunku była rekordowa. We wrześniu tempo wzrostu wywozu na ten wielki rynek spadło jednak do 6 proc.   

UE zakupiła w pierwszych trzech kwartałach ok. 24 tys. ton mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych (w wadze produktu), czyli o 6 proc. mniej niż przed rokiem. W strukturze towarowej dominowały podroby i tłuszcze. Najważniejszym dostawcą była tradycyjnie Szwajcaria.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA