Wyprodukujemy więcej wieprzowiny. Co dalej z eksportem?
Stada hodowlane trzody chlewnej zwiększyły się w grudniu 2017 roku o 1,1 proc. w porównaniu do tego samego okresu w 2016 roku. W związku z tym produkcja mięsa wieprzowego w Unii Europejskiej w pierwszym kwartale 2018 r. w porównaniu z 2017 r. wzrosła o 4,1 proc.
Produkcja wieprzowiny była zdecydowanie wyższa w krajach, które wstąpiły do UE w 2004 r. lub później (EU-N13). Wzrost ten wyniósł 10 proc., a w krajach UE-15 zaledwie 3 proc.
Wzrost produkcji wieprzowiny odnotowano szczególnie w Europie Wschodniej. W Polsce wyniósł on 12 proc., w Rumunii 18 proc., a na Słowacji 19 proc.
ASF rozprzestrzenia się szybciej, niż przewidywali specjaliści
Według prognoz Komisji Europejskiej wzrost zmniejszy się do końca roku, ze względu na niskie ceny i problemy w eksporcie. W efekcie w 2018 roku ma on w sumie wynieść 24 miliony ton tj. o 1,5 proc. więcej niż w 2017 r.
Produkcja wieprzowiny w przyszłym roku powinna się ustabilizować. W dużej mierze będzie to jednak zależeć od jej eksportu.
Unia Europejska w pierwszym kwartale 2018 r. była dominującym krajem pod względem eksportu wieprzowiny do Chin. Jej udział wyniósł 66 proc. W całym roku w porównaniu do poprzedniego ma on wzrosnąć o 2,5 proc.
W tym samym czasie Kanada i USA odnotowały spadek wywozu tego mięsa do Chin z 14 proc. do odpowiednio 12 i 11 proc.
- Informacje dotyczące sytuacji na rynku trzody chlewnej oraz tematy związane z hodowlą i produkcją można znaleźć w dwumiesięczniku Hoduj z Głową Świnie. ZAPRENUMERUJ