Wieprzowina z Unii Europejskiej eksportowana w rekordowych ilościach

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
30-03-2019,9:00 Aktualizacja: 29-03-2019,13:42
A A A

Unia Europejska w styczniu tego roku wyeksportowała rekordową ilość wieprzowiny. Z danych Komisji Europejskiej wynika, że wielkość eksportu w tym miesiącu wyniosła 356 533 ton.

Eksport wieprzowiny z Unii Europejskiej w styczniu tego roku jest rekordowy. Do tej pory najwięcej tego mięsa Wspólnota sprzedała w styczniu 2017 roku i było to 351 239 ton.

Wzrost eksportu unijnej wieprzowiny, jak informuje portal 3trzy3, wzrósł głównie dzięki większej sprzedaży tego mięsa do Chin tj. aż o 14 procent w stosunku do stycznia 2018 roku.

ognisko ASF, wirus ASF, Mołdawia, trzoda chlewnma

Ognisko ASF. Pierwsze od wielu miesięcy

Wirus afrykańskiego pomoru świń ponownie został stwierdzony u świń domowych w Mołdawii. Po wielu miesiącach przerwy 27 marca tamtejsze służby weterynaryjne stwierdziły kolejne ognisko tej choroby. Ognisko ASF w Mołdawii, jak informuje portal...

Najwięcej wieprzowiny z UE bo 140 511 ton w styczniu trafiło do Chin. W tym samym czasie rok wcześniej było to 122 738 ton.

Mięso z Europy trafiło również w dużej ilości do Japonii, która jest drugim co do wielkości odbiorcą unijnej wieprzowiny.

Eksport tego mięsa, jak podaje portal 3trzy3, w styczniu tego roku wyniósł 40 303 ton tj. o 8 proc. więcej niż rok wcześniej.

Sprzedaż unijnej wieprzowiny w pierwszym miesiącu tego roku odnotowała również spadki. Mniej mięsa Wspólnota wyeksportowała do Hongkongu (28 proc.) oraz do Korei Południowej (11 proc.).

  • Tematy związane z hodowlą i produkcją trzody chlewnej można znaleźć w dwumiesięczniku "Hoduj z Głową Świnie" ZAPRENUMERUJ

 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA