Wieprzowina z Rosji coraz popularniejsza. Rośnie jej produkcja i eksport
Eksport rosyjskiej wieprzowiny stopniowo zwiększa się od 2012 roku. Jednak tylko w ubiegłym jego wzrost wyniósł 18 procent.
Eksport wieprzowiny z Rosji w 2019 roku, zdaniem tamtejszego ministerstwa rolnictwa, wzrośnie o kolejne 20 procent w stosunku do ubiegłego roku. Liczba ton tego mięsa, które wyjedzie za granicę, może przekroczyć 100 tysięcy ton.
Wieprzowina z Rosji, jak informuje portal 3trzy3, trafia głównie do Hongkongu oraz Wietnamu. Rosjanie wiele obiecują sobie również po takich rynkach jak chiński, japoński czy koreański.
Hodowcy mogą anonimowo interweniować w sprawie ASF
Rosja wraz ze wzrostem eksportu jednocześnie ogranicza import wieprzowiny oraz pochodzących z niej produktów. Do końca 2018 r. jego wielkość zmalała aż o 70 procent.
Import maleje, ponieważ produkcja wieprzowiny w Rosji rośnie. Jak informuje portal 3trzy3, tylko w 2018 roku zwiększyła się ona o 5,5 proc. do wielkości 4,8 mln ton.
Produkcja wieprzowiny w Rosji w ciągu pierwszych trzech miesięcy tego roku wzrosła o kolejne 4,3 proc. w porównaniu z tym samym okresem z 2018 roku.
Rosja, dzięki intensywnemu rozwojowi hodowli i produkcji trzody chlewnej znajduje się obecnie w pierwszej siódemce światowych producentów wieprzowiny.
- Tematy związane z hodowlą i produkcją trzody chlewnej można znaleźć w dwumiesięczniku "Hoduj z Głową Świnie" ZAPRENUMERUJ