Wieprzowina z Europy pożądana w Chinach
Producenci świń w Unii Europejskiej narzekają na niskie ceny skupu. Te wynikają m.in. nadprodukcji. Dlatego cieszyć mogą informacje według których Chiny nadal potrzebują więcej wieprzowiny i podrobów wieprzowych.
Eksport wieprzowiny do Chin, ale także do innych krajów trzecich, to dla europejskich producentów doskonała szansa na odbudowę cen żywca i uwolnienie z rynku nadprodukcji. Dane dotyczące eksportu są optymistyczne. Z raportu Komisji Europejskiej wynika, że w ciągu pierwszych dwóch miesięcy 2016 roku unijny wywóz na rynki trzecie osiągnął rekordowy poziom 579,4 tys. ton.
Dla producentów tuczników dobrą informacją jest z pewnością ta, że bardzo dobre wyniki eksportu zanotowano w momencie obowiązywania rosyjskiego embarga. W tym czasie wywóz wieprzowiny do Chin zwiększył się o 74,7 proc. tj. o 102 tys. ton.
Wzrost eksportu unijnej wieprzowiny odnotowano także do Japonii o 25,9 proc. (58,5 tys. ton), Hong Kongu o 35 proc. (52,7 tys. ton), Filipin o 30,8 proc. (37,8 tys. ton) oraz USA o 20 proc. Spadek sprzedaży dotyczył jedynie Korei Południowej i wyniósł 37 proc.