W marcu ceny wieprzowiny poszły w górę w 23 krajach Unii Europejskiej poza Bułgarią, Finlandią, Grecją i Cyprem. Na Malcie stawki nie zmieniły się.
141,09 euro kosztowało średnio w marcu 100 kilogramów wieprzowiny (klasa E) w Unii Europejskiej. To o 2,6 proc. więcej niż w lutym, ale o 10 proc. mniej niż o tej porze przed rokiem.
FAMMU/FAPA informuje, że w minionym miesiącu ten gatunek mięsa najbardziej podrożał na Łotwie (12,9 proc.), we Francji (7,8 proc.), w Hiszpanii (7,7 proc.), Portugalii (6,2 proc.), Danii (5,1 proc.), Szwecji (4,7 proc.), Estonii (4,5 proc.), na Litwie (4 proc.), w Irlandii (4 proc.), Czechach (3,4 proc.), Belgii (3,2 proc.), Rumunii (3,2 proc.) i Holandii (3,1 proc.).
W Polsce 100 kilogramów wieprzowiny kosztowało w marcu 141,69 euro - o 0,8 proc. więcej niż w lutym i o 0,4 proc. więcej od unijnej średniej. Co ważne nasza stawka przewyższała o 9,5 proc. cenę w Danii, ale była o 2,5 proc. niższa od notowanej w Niemczech.
Mięso potaniało w Bułgarii, Finlandii, Grecji i na Cyprze, zaś na Malcie stawki nie zmieniły się.
Uruchomiony przez Unię mechanizm dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny przyczynił się do złagodzenia załamania cen na rynku. Niestety, działanie to wspiera przede wszystkim przetwórców, a nie producentów żywca.