Wielka Brytania zwiększyła produkcję wieprzowiny

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
19-01-2023,15:00 Aktualizacja: 20-01-2023,13:36
A A A
Produkcja wieprzowiny w Wielkiej Brytanii pod koniec ubiegłego roku spadła o 13%. Mimo to w całym 2022 r. produkcja wyniosła łącznie 1,05 mln ton, co oznacza wzrost.
 
Produkcja mięsa wieprzowego w grudniu 2022 r. w Wielkiej Brytanii spadła w ciągu miesiąca o 13% (11,8 tys. ton) do wartości 80,1 tys. ton. Było to o 11% (9,8 tys. ton) mniejsza niż w tym samym okresie ubiegłego roku.
 
Roczna produkcja wieprzowiny w całym 2022 r. wyniosła 1,05 mln ton, co oznacza wzrost o 1,2% (12,6 tys. ton) w porównaniu z rokiem 2021.
 
Według raportu Defra ubój świń w grudniu 2022 r. wyniósł 884,7 tys. sztuk. Oznacza to spadek o 11% (110,6 tys. sztuk) w porównaniu z listopadem. Był to efekt wstrzymania uboju w okresie świąt Bożego Narodzenia. 
 
tuczniki, cena tuczników, wieprzowina, mięso wieprzowe, tuczniki w Niemczech, VEZG, żywiec wieprzowy, świnie

VEZG 18 stycznia. Jest stabilnie

Cena świń na niemieckiej dużej giełdzie VEZG od 8 tygodni pozostaje bez zmian. Do 25 stycznia będzie ona wynosić 2 euro za kg wbc. Cena tuczników w notowaniach VEZG z 18 stycznia pozostała na poziomie 2,00 euro za kg wbc. W przeliczeniu na...
W całym 2022 r. rzeźnie w Wielkiej Brytanii ubiły łącznie 11,2 mln świń. Było to o 0,6% (62 tys. sztuk) mniej w stosunku do 2021 r. 
 
Łączna liczba loch i knurów, które trafiły do rzeźni w grudniu, jak podaje euromeatnews.com, wyniosła 18 tys. sztuk i była najniższa od października 2021 r. W całym ubiegłym roku w zakładach ubito łącznie 257 tys. loch i knurów. 
 
Masa tuszy w grudniu wyniosła średnio 87,6 kg. Było to o 3,3 kg miej niż w tym samym okresie 2021 r. Waga ubijanych świń pozostaje jednak o 1,7 kg wyższa od średniej z ostatnich 5 lat. 
 
Średnie masy tusz była najwyższa na początku roku. Jesienią i zimą odnotowano spadek wagi odstawianych do rzeźni świń. 
 
Średnia masa tusz w całym 2022 r. wynosiła średnio 90,1 kg, co oznacza wzrost o prawie 5 kg w stosunku do średniej rocznej z 5 lat i wzrost o 2% w stosunku do 2021 r.
 
Więcej informacji na temat hodowli i produkcji trzody chlewnej znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ
 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA