W poniedziałek zmniejszyła się strefa buforowa
Rozporządzenie Komisji Europejskiej określające nadzwyczajne środki wsparcia rynku wieprzowiny w Polsce zostało opublikowane 29 marca. W życie weszło w poniedziałek, 31 marca – poinformował resort rolnictwa.
Zgodnie z postanowieniami tego rozporządzenia producentowi rolnemu, który był lub jest posiadaczem świń pochodzących z obszarów dotkniętych ograniczeniami weterynaryjnymi w związku ze zwalczaniem afrykańskiego pomoru świń, i sprzedał lub sprzeda je w okresie od 26 lutego do 30 marca 2014 r. przysługuje wsparcie finansowe.
Rekompensaty dla producentów rolnych będą przysługiwały za dostarczone do ubojni świnie z terenów, które obejmowały:
w okresie od 26 lutego do 30 marca 2014 r.:
- powiat sejneński;
- w powiecie augustowskim gminy Płaska, Lipsk i Sztabin;
- powiat sokólski;
- w powiecie białostockim gminy Czarna Białostocka, Supraśl, Zabłudów, Michałowo i Gródek;
- powiat hajnowski;
- powiat bielski;
- powiat siemiatycki;
- powiat łosicki;
- powiat bialski z miastem Biała Podlaska;
- powiat włodawski.
od 31 marca 2014 r.:
- w powiecie sejneńskim gminy Giby i Sejny z miastem Sejny;
- w powiecie augustowskim gminy Lipsk i Płaska;
- w powiecie białostockim gminy Czarna Białostocka, Gródek, Supraśl, Wasilków i Michałowo;
- w powiecie sokólskim gminy Dąbrowa Białostocka, Janów, Krynki, Kuźnica, Nowy Dwór, Sidra, Sokółka i Szudziałowo.
Wsparcie finansowe (rekompensaty) będzie udzielane do świń o masie od 50 kg oraz macior o masie od 160 kg. Ustalono je na poziomie 35,70 euro/100 kg masy tuszy. W przypadku tusz o masie powyżej 100 kg wsparcie będzie ograniczone do 35,7 euro/tuszę. W przypadku tusz poniżej 100 kg poziom wsparcia będzie odpowiednio redukowany. Producenci chcący uzyskać wsparcie powinni złożyć wnioski do Agencji Rynku Rolnego. W celu udokumentowania posiadania i sprzedaży świń wnioskodawcy są zobligowani do przedstawienia kopi:
- faktur sprzedaży świń,
- świadectw zdrowia świń i pozwoleń na przemieszczanie świń objętych fakturami,
- informacji o masie sprzedanych zwierząt.