Urzędnicy opóźniają decyzję ws. mączek mięsno-kostnych w paszach

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: PAP, (zac) | redakcja@agropolska.pl
02-06-2016,10:20 Aktualizacja: 02-06-2016,10:32
A A A

Komisja Europejska opóźnia decyzję w sprawie dodawania mączek mięsno-kostnych do pasz dla drobiu i trzody chlewnej. Decyzję uzależnia od dodatkowych badań.

Zakaz stosowania mączek obowiązuje od 2003 r. ; wprowadzono go po wybuchu epidemii choroby szalonych krów (BSE).

Komisarz UE ds. ds. zdrowia i bezpieczeństwa żywności Vytenis Andriukaitis oświadczył, że Komisja Europejska w najbliższym czasie nie zaproponuje jeszcze przywrócenia stosowania mączek mięsno-kostnych w paszach dla zwierząt.

GMO, pasze, drób, ministerstwo rolnictwa, pasze GMO, konsultacje społeczne

Ustawa będzie zmieniona, pasze GMO do 2021 roku

W fazie konsultacji społecznych i uzgodnień międzyresortowych jest projekt nowelizacji ustawy o paszach. Zapisano w nim przesunięcie na 2021 r. zakazu wytwarzania, wprowadzania do obrotu i stosowania w żywieniu zwierząt pasz genetycznie...
Komisja chce zaczekać na wyniki badań prowadzonych obecnie przez unijne laboratorium referencyjne - poinformowała Fundacja Programów Pomocy dla Rolnictwa zajmującą się monitorowaniem rynków rolnych.

Badania dotyczą weryfikacji metod kontroli w celu identyfikacji mączek mięsno-kostnych pochodzących od nieprzeżuwaczy (np. świń czy drobiu) w paszach dla zwierząt.

Ostateczne wyniki badań spodziewane są w drugiej połowie 2016 r. Wcześniej nie planuje się rozpoczęcia rozmów z państwami członkowskimi w celu uzgodnienia zmian w przepisach dotyczących dodawania mączek mięsno-kostnych do pasz dla drobiu i trzody chlewnej.

Mączki mięsno-kostne są dobrym źródłem białka dla tych gatunków zwierząt, a przywrócenie ich do składu mieszanek paszowych mogłoby pozwolić na mniejsze uzależnienie UE od importu śruty sojowej z krajów trzecich.

ekspandowanie paszy, białko chronione, żywienie bydła

Ekspandowanie paszy ochroni białko

Pasza poddana ekspandowaniu posiada więcej białka chronionego, które jest trawione w jelicie cienkim, a nie w żwaczu. Proces ten powoduje również żelatynizację skrobi i zwiększa higienę paszy, co poprawia efektywność produkcji mleka....
Według KE, aby można je było dodawać do pasz, muszą być jednak zastosowane odpowiednie metody kontroli w celu zagwarantowania zdrowia ludzi i zwierząt.

KE zakazała stosowania mączak mięsno-kostnych po wybuchu epidemii choroby szalonych krów (BSE). Wówczas uznano, że jedną z przyczyn pojawienia się tej choroby jest karmienie bydła mączkami pochodzącymi od krów.

Od kilku lat trwają jednak dyskusje na ten temat, gdyż mączki zwierzęce i rybne są cennym źródłem białka w paszach.

W latach 90. Polska produkowała ok. 150 tys. ton mączek mięsno-kostnych i importowała blisko 300 tys. ton, wówczas w bilansie białka paszowego stanowiły one 20 proc. M.in. na skutek ich wycofania, znacząco trzeba było zwiększyć import genetycznie modyfikowanej śruty sojowej. Polska obecnie importuje jej ok. 2 mln ton rocznie.

laboratorium analizy pasz, Jeżewo Stare, PFHBiPM

Laboratorium oceny pasz już otwarte

Hodowcy bydła i producenci mleka mogą już badać swoje pasze w nowo otwartym laboratorium w Jeżewie Starym na Podlasiu. Pod koniec kwietnia zakończył się kolejny etap modernizacji obiektu laboratoryjnego i biurowego Polskiej Federacji...
W tej chwili śruta sojowa jest największym źródłem białka w paszach.

Mączki mięsno-kostne powstają ze spalania odpadów zwierząt hodowlanych. Obecnie wykorzystywane są one jako nawóz. Można natomiast dodawać do pasz np. dla trzody mączki rybne.

W związku z deficytem białka paszowego, ministerstwo rolnictwa wystąpiło z propozycją, po raz kolejny, przedłużenia o 4 lata tj. do 1 stycznia 2021 roku moratorium na stosowanie pasz GMO.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA