Tuczników brakuje a ich ceny maleją

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
20-01-2022,17:15 Aktualizacja: 20-01-2022,17:11
A A A

ASF, zmniejszony eksport, drogie pasze, niskie stawki, wysokie koszty energii, niskie zainteresowanie materiałem hodowlanym. To tylko niektóre problemy, z jakimi borykają się hodowcy i producenci świń.

Ceny świń w Niemczech w ostatnim notowaniu VEZG z 19 stycznia spadły o 3 centy. Zakłady mięsne płacą za tuczniki 1,20 euro za kg w wadze bitej ciepłej (wbc).

Cena tuczników w Niemczech w przeliczeniu na polską walutę po kursie NBP z 19 stycznia (4,5279) daje 5,43 zł za kg.

Po wtorkowej mocnej obniżce na małej giełdzie, na środowym dużym parkiecie w Niemczech nie udało obronić się przed spadkami.

wsparcie dla hodowców świń, walka z asf w Polsce, ARiMR, PROW 2014-2020

W tej sytuacji hodowcy trzody mogą wystąpić z wnioskiem. Byle szybko

Gdy hodowcy trzody chlewnej znajdą się w wyznaczonej urzędowo strefie związanej z wystąpieniem ASF, a muszą jednocześnie przestrzegać warunków uzyskanej pomocy na inwestycje, mogą zwrócić się o "ulgę" do Agencji...

- Cena rekomendowana spadła o 3 centy i wynosi obecnie 1,20 euro za kg w klasie E. To kolejny gwóźdź do trumny europejskiej produkcji trzody - mówi Bartosz Czarniak, wiceprezes Pomorsko-Kujawskiego Związku Hodowców Trzody Chlewnej.

Niższe ceny za tuczniki nie dotyczą tylko naszych zachodnich sąsiadów. Również w Polsce odnotowaliśmy spadki. Bartosz Czarniak informuje, że najwyższe znane mu ceny wynoszą od 5,50 do 5,60 zł w klasie E.

Ceny te są nawet o 30 groszy niższe niż przed tygodniem. Notowania maleją, mimo że tuczników na rynku ... brakuje.

- Mamy do czynienia ze sporym paradoksem. Nie brakuje bowiem sygnałów od hodowców, że zakłady dzwonią w poszukiwaniu tucznika! Dlaczego więc cena nie jest wyższa? - pyta Czarniak i dodaje:

- Odpowiedź jest prosta. Zakłady nie czują presji konieczności podwyższenia cen. Mimo że u nas towaru brakuje i uboje odbywają się na bieżąco, to w Niemczech wygląda to inaczej. Owszem, jest tam o wiele mniej świń niż w analogicznym okresie zeszłego roku, jednak braki kadrowe w rzeźniach z powodu kolejnych zakażeń Covid-19 pracowników i brak eksportu do Chin powodują, że kolejka świń do uboju wcale się nie skraca.

ARiMR, utylizacja zwierząt, zakłady utylizacyjne, bydło, krowy, konie, kozy, owce, świnie, producenci zwierząt, hodowcy

Które firmy utylizujące padłe zwierzęta ze wsparciem ARiMR?

ARiMR poinformowała, że w 2022 roku 10 firm świadczy usługi związane z utylizacją padłych zwierząt gospodarskich z jej wsparciem. Firmy świadczące usługi utylizacyjne padłych zwierząt gospodarskich w 2022 r. ze wsparciem Agencji Restrukturyzacji i...

Zdaniem wiceprezesa Pomorsko-Kujawskiego Związku Hodowców Trzody Chlewnej, część zachodnich eksporterów podpisało korzystne dla nich umowy na dostawy samych szynek do krajów trzecich. Reszta wyrobów po kosztach ma trafiać na rynki unijne, w tym do Polski.

Sytuacja na międzynarodowym rynku świń może się wkrótce mocno skomplikować.

- Dochodzą do mnie sygnały, że Chiny chcą nie tylko zwiększyć pogłowie świń, aby stać się niezależnymi od dostaw z zewnątrz, ale w najbliższej perspektywie rozpocząć eksport mięsa wieprzowego. Jeżeli taki scenariusz dojdzie do skutku, problemy europejskich państw, ale nie tylko, będą jeszcze większe - mówi Czarniak.

Niektórzy eurodeputowani domagają się więc interwencji polegającej na dopłatach do prywatnego przechowalnictwa.

- Jestem przeciwnikiem tej formy pomocy, bo nie trafia ona do najbardziej potrzebujących, czyli rolników zajmujących się produkcją tuczników - podsumowuje Bartosz Czarniak.

  • Więcej informacji na temat hodowli trzody chlewnej znajdziesz w najnowszym wydaniu magazynu "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA