Tuczniki w Europie drożeją. Prosięta również

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
05-04-2022,14:40 Aktualizacja: 05-04-2022,14:35
A A A

Ceny tuczników w ostatnich tygodniach rosną wskutek utrzymującej się niskiej podaży żywca wieprzowego w Europie oraz zwiększonego popytu wynikającego z okresu przedświątecznego.

Ceny skupu tuczników w Europie rosną, ale skala podwyżek jest różna w poszczególnych państwach.

Ubojnie, jak informuje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej POLPIG, mają jednak problemy z wykorzystaniem swoich pełnych mocy ubojowych, ze względu na małą podaż surowca. Niektóre z nich chcą w związku z tym ograniczyć uboje do 4 dni w tygodniu.

  • Cena tuczników w Europie rośnie niemal we wszystkich państwach
  • Tuczniki w Hiszpanii podrożały o 5% do wartości 1,472 euro za kg żywca
  • Cena tuczników w Niemczech wynosi 1,95 euro za kg tuszy 57%
  • Prosięta drożeją we wszystkich państwach
  • Import warchlaków do Polski w ciągu ostatnich 3 miesięcy zmalał o 18%

cena tuczników, trzoda chlewna, żywiec wieprzowy, niemiecka cena

Tuczniki podrożały o ponad 50%

Żywiec wieprzowy w krajowych skupach w czwartym tygodniu marca co prawda potaniał o 1%, ale jednocześnie był droższy niż przed miesiącem, aż o 52%. Średnia cena uzyskiwana w Unii Europejskiej w tym czasie wzrosła o 35%.    Według danych...

Tuczniki drożeją od 1,5 do 5%

Tuczniki w ostatnim tygodniu najbardziej podrożały w Danii tj. o 5%, w Hiszpanii o 4,2% oraz we Włoszech o 3,2%. Zwierzęta te w notowaniach Danish Crown, jak podaje portal 3trzy3, 31 marca kosztowały 10,50 DKK za kg tuszy 60%. W przeliczeniu na polską walutę po kursie korony duńskiej z dnia 31 marca (0,6255) jest to 6,56 zł za kg.

Zakłady mięsne w Hiszpanii 31 marca za żywiec wieprzowy płaciły 1,472 euro za kg (6,84 zł za kg), a we Włoszech 1,627 euro za kg (7,56 zł za kg).

Cena tuczników wzrosła również we Francji o 1,8% oraz w Niemczech o 1,6%. Francuskie zakłady 31 marca płaciły 1,664 euro za kg tuszy 56% tj. 7,74 zł za kg, a w Niemczech 1,95 euro za kg tuszy 57% tj. 9,07 zł za kg.

Tuczniki 31 marca jedynie w Belgii utrzymały ubiegłotygodniowy poziom. Ich cena wyniosła 1,350 euro za kg żywca tj. 6,28 zł za kg.

Cena tuczników w Polsce również rośnie i wynosi 8,65 zł za kg w klasie E. W zależności od zakładów mięsnych, jak podkreśla POLPIG, może być ona o 15 groszy niższa lub wyższa.

#HodowcyRazem, trzoda chlewna, lochy, gnojowica, gnojówka, nawozy naturalne, minister rolnictwa, Henryk Kowalczyk

Nawozy naturalne szansą na niższe ceny żywności?

Rolnicy, zgodnie z obecnymi przepisami prawa wodnego, mogą zbyć do rolniczego wykorzystania jedynie 30% produkowanej gnojówki i gnojowicy. Jest to istotny problem zwłaszcza dla hodowców utrzymujących minimum 750 loch lub 2000 świń...

"Ze względu na większe świąteczne zamówienia handlu i rosnącą liczbę uchodźców z Ukrainy, w najbliższym okresie spodziewamy się utrzymania rosnącego trendu cenowego, pomimo umacniania się kursu złotego w stosunku do euro" czytamy w komunikacie związku.

Producenci świń, jak podkreśla KZP-PTCH POLPIG, zwracają uwagę na dynamiczny wzrost kosztów paszy, energii i transportu. Nie do końca rozumieją uzasadnienie wprowadzenia dopłat do prywatnego przechowalnictwa wieprzowiny w obecnej sytuacji rynkowej.

Import prosiąt maleje

Import warchlaków do Polski, jak podaje POLPIG, w ciągu ostatnich 3 miesięcy zmalał o 18%.

Spadek importu prosiąt w obliczu ograniczenia krajowego pogłowia loch sprawi, że wciąż będą istniały problemy z zaspokojeniem popytu na tuczniki, a w związku z tym ich cena może dalej rosnąć.

Ceny duńskich prosiąt w ostatnim tygodniu marca, wynosiły 410 DKK za 30 kg tj. w przeliczeniu na polską walutę 256 zł.

Prosięta importowane z Danii w Polsce, jak podaje POLPIG, kosztowały 345 zł za sztukę.

Warchlaki w Holandii oraz w Niemczech kosztowały odpowiednio 60,50 euro za 25 kg (281 zł) oraz 60 euro za 28 kg (279 zł).

Więcej informacji na temat hodowli i produkcji trzody chlewnej znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ

 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA