Tuczniki tanieją średnio o 10 groszy na tydzień

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
22-11-2024,16:15 Aktualizacja: 22-11-2024,16:04
A A A

Cena tuczników w Niemczech w kolejnym tygodniu pozostanie na niezmienionym poziomie.

Rekomendowane notowania na ostatniej sesji VEZG wyniosły 1,92 euro za kg za tuszę o zawartości mięsa 57% (8,33 zł).

Notowania tuczników w Polsce nieznacznie, ale wciąż maleją. Wielu skupujących nadal oferuje stawki w wysokości 8-8,10 zł za kg w klasie E. Cenniki coraz częściej są jednak korygowane w dół średnio o 10 groszy na kg na tydzień.

Dlaczego tak się dzieje skoro w Polsce mamy bardzo niskie pogłowie świń, które nie zaspokaja nawet naszego, krajowego zapotrzebowania?

tuczniki, cena tuczników, wieprzowina, mięso wieprzowe, tuczniki w Niemczech, VEZG, żywiec wieprzowy, świnie

Nadmiar tuczników na rynku. Zakłady nie biją się o towar ceną

Ceny tuczników w Niemczech w poprzednich notowaniach pozostały bez zmian. Taka sytuacja miała miejsce zarówno na małej, jak i dużej giełdzie. Ceny tuczników nie rosną, mimo że mamy już okres przygotowawczy do świąt Bożego...

– W zeszłym tygodniu pisałem o kumulacji zwierząt przeznaczonych na handel. Przy tak niskim pogłowiu czynnik ten nie może trwać zbyt długo – mówi Bartosz Czarniak* i dodaje:

– Docierają do mnie informacje, że kolejki ubojowe wcale się nie zmniejszają.

Hodowca podkreśla, że część zakładów, które często posiłkowały się importem tusz z UE, zwiększyły swoje zakupy mrożonego mięsa, szczególnie z Holandii i Hiszpanii. Co to oznacza?

– Po pierwsze cena musi być mocno atrakcyjna, dzięki czemu proceder taki się kalkuluje. Po drugie w związku z tym, że część zakładów zamiast krajowego produktu woli importowany, powoduje, że inne, opierające się na krajowych producentach, mają więcej ofert kupna, niż dotychczas, a to zachęca skupujących do obniżek – mówi Czarniak, dodając:

– Po trzecie, skoro kraje wolne od ASF, które mają możliwości eksportowe na rynki trzecie, lokują towar na wspólnotowym, to ich oferty są zwyczajnie za drogie i odbiorcy kupują towar z innych rejonów świata.

Koszty produkcji wieprzowiny w UE są bardzo wysokie, a obecna polityka powoduje, że mogą one jeszcze wzrosnąć.

*Bartosz Czarniak jest hodowcą świń oraz rzecznikiem prasowym Polskiego Związku Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej POLSUS.

Więcej informacji na temat hodowli i produkcji trzody chlewnej znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Świnie".

Nasz magazyn można zaprenumerować w tradycyjnej formie TUTAJ oraz w e-prenumeracie TUTAJ


 

 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 5/2024

Hoduj z głową świnie:

-Jakie źródło energii jest najlepsze

-Żeby loszki nie były tucznikami

-Nie ma paszy wolnej od mikotoksyn

-Rolnictwo 4.0 w chlewni

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 5/2024

Hoduj z głową bydło:

-Ketozie można i trzeba zapobiegać

-Specyfika żywienia krów mlecznych w zasuszeniu

-Bolusy na lepszy start

PRENUMERATA