Nadmiar tuczników na rynku. Zakłady nie biją się o towar ceną

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
18-11-2024,14:05 Aktualizacja: 18-11-2024,15:38
A A A

Ceny tuczników w Niemczech w poprzednich notowaniach pozostały bez zmian. Taka sytuacja miała miejsce zarówno na małej, jak i dużej giełdzie.

Ceny tuczników nie rosną, mimo że mamy już okres przygotowawczy do świąt Bożego Narodzenia. Ten, co roku charakteryzuje się zwykle większym zainteresowaniem ze strony handlu.

Dlaczego więc ceny tuczników nie rosną, a także nie widać ożywienia ze strony handlu?

– W Polsce ceny maksymalne dalej oscylują w granicach 8 zł za kg w klasie E, więc wydaje się, że niewiele uległo zmianie. Tak jednak nie jest – mówi Bartosz Czarniak* i dodaje:

tuczniki, cena tuczników, wieprzowina, mięso wieprzowe, tuczniki w Niemczech, VEZG, żywiec wieprzowy, świnie

Tuczniki na VEZG bez zmian, ale w Polsce są tańsze

Cena tuczników na dużej niemieckiej giełdzie VEZG w notowaniu z 13 listopada nie uległa zmianie. Cena tuczników w notowaniach z 13 listopada utrzymała dotychczasowy poziom. W kolejnym tygodniu ubojowym zwierzęta te nadal będą kupowane...

– Już coraz rzadziej można spotkać oferty zakupu powyżej 8 zł za kg w klasie E, co oznacza, że ci, którzy jeszcze w zeszłym tygodniu płacili więcej, dziś równają w dół do innych zakładów. Tym samym średnia krajowa również spada.

Czarniak podkreśla, że uboje w zakładach są zwykle na tydzień do przodu. Oznacza to, że na rynku znajduje się wystarczająco dużo tuczników. W efekcie nikt nie potrzebuje bić się o nie ceną.

– Przypomnę tylko, że pogłowie wcale znacząco nie wzrosło, więc przyczyną jest po prostu planowanie sprzedaży – mówi Czarniak.

Hodowca zauważa, że producenci tuczników nastawili się na obecny czas, wiedząc, że przed świętami zawsze występuje wzmożony popyt na te zwierzęta.

– Wielu po prostu nastawiło się na ten okres, czego efektem jest nagły wysyp tucznika, który jednak w ciągu miesiąca może się skończyć. I co wtedy zrobią zakłady? – podsumowuje Czarniak.

*Bartosz Czarniak jest hodowcą świń oraz rzecznikiem prasowym Polskiego Związku Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej POLSUS.

Więcej informacji na temat hodowli i produkcji trzody chlewnej znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Świnie".

Nasz magazyn można zaprenumerować w tradycyjnej formie TUTAJ oraz w e-prenumeracie TUTAJ

 


 

 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA