Tuczniki drożeją przez co importujemy mniej wieprzowiny z Belgii

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
15-04-2019,8:40 Aktualizacja: 15-04-2019,8:39
A A A

Ceny tuczników rosną w całej Europie, również w dotkniętej ASF-em Belgii. Dzięki temu zmniejsza się import pochodzącej z niej wieprzowiny do pozostałych państw członkowskich, w tym również do Polski.

Tuczniki w tym tygodniu nadal będą towarem deficytowym w Niemczech. Według niemieckiego stowarzyszenia producentów trzody chlewnej VEZG ich cena została podniesiona o 3 centy do wysokości 1,73 euro za kg w wadze bitej ciepłej. W przeliczeniu na polską walutę jest to 7,40 zł/kg.

Popyt na tuczniki w ubiegłym tygodniu przewyższał podaż nie tylko w Niemczech, gdzie odnotowano spadek wagi ubojowej tych zwierząt o 0,2 proc., ale w całej Unii Europejskiej. Tusze miały niższą wagę także we Francji i Hiszpanii.

World Pork Expo 2019, asf, afrykański pomór świń, eksport wieprzowiny

World Pork Expo w USA odwołane. Amerykanie boją się ASF

Afrykański pomór świń jest główną przyczyną odwołania targów World Pork Expo 2019, które miały się odbyć w lipcu w Stanach Zjednoczonych. World Pork Expo są organizowane od 1987 roku. To największa na świecie branżowa...

Ceny tuczników wzorem Niemiec natychmiast wzrosły w innych krajach unijnych. Podwyżki te, jak podaje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej na podstawie ISN, wyniosły od 6 centów we Francji do 11 w Belgii.

Żywiec wieprzowy w Polsce, według najnowszych notowań ministerstwa rolnictwa, w pierwszym tygodniu kwietnia kosztował średnio 5,43 zł/kg, a poubojowo w wadze bitej ciepłej 7,11 zł/kg.

Tuczniki w Hiszpanii, która w ubiegłym tygodniu była motorem napędowym wzrostu notowań, podrożały o 7 centów.

Hodowców i producentów trzody chlewnej w Polsce powinien zainteresować fakt, że różnica cenowa między Belgią a pozostałymi krajami członkowskimi UE maleje.

KZP-PTCH uważa, że dzięki temu eksport taniej belgijskiej wieprzowiny do Polski zostanie ograniczony.

Ceny tuczników rosną, ponieważ zwiększył się popyt na wieprzowinę ze strony Chin. Jednak eksperci KZP-PTCH uważają, że tamtejsi importerzy prawdopodobnie nie są gotowi na dalsze podwyżki.

  • Tematy związane z hodowlą i produkcją trzody chlewnej można znaleźć w dwumiesięczniku "Hoduj z Głową Świnie" ZAPRENUMERUJ
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA