Świnie w Hiszpanii są tanie, ale eksport wieprzowiny rośnie
Tuczniki w Hiszpanii kosztują obecnie około 1 Euro za kilogram żywca czyli ok. 4,43 zł/kg. Z kolei średnia cena w roku 2016 wyniosła 0,95 Euro za kg tj. ok. 4,2 zł/kg. Jednak jak wynika z informacji Krajowego Związku Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej zapotrzebowanie na wieprzowinę w tym kraju rośnie, głównie za sprawą eksportu na rynki poza unijne.
Tani żywiec wieprzowy wymusza na hiszpańskich hodowcach i producentach sprzedaż cięższych tuczników. Dzięki temu ograniczają oni swoje straty. Stąd mimo niskich cen skupu Hiszpania stała się największym producentem tuczników w Unii Europejskiej. Nic więc dziwnego, że w związku z tym kraj ten staje się mocnym eksporterem.
Eksport wieprzowiny z Hiszpanii w styczniu 2016 r. wyniósł 160 tys. ton czyli o 21 proc. więcej niż w tym samym czasie rok temu. Ponadto niedawno nastąpiło także otwarcie meksykańskiego rynku na tamtejsze mięso. Jak podaje KZP-PTCH na podstawie informacji firmy genetycznej Genesus do tej pory 12 zakładów przetwórczych uzyskało certyfikaty eksportowe.