Światowa produkcja wieprzowiny wyższa niż mięsa drobiowego?

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
13-02-2021,10:15 Aktualizacja: 13-02-2021,10:11
A A A
Wieprzowina w 2021 r. może stać się najczęściej produkowanym mięsem na świecie. Zwiększoną produkcję będzie można zaobserwować w Brazylii, w Chinach oraz w Stanach Zjednoczonych.
 
Według prognozy Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) w bieżącym roku światowa produkcja wieprzowiny ma przewyższyć produkcję mięsa drobiowego. Tym samym wieprzowina ma zdobyć pierwsze miejsce wśród wprowadzonych na rynek białek zwierzęcych. 
 
Wstępne wyniki USDA za 2020 r. wskazują, że z całkowitej ilości trzech rodzajów mięsa wyprodukowanego na świecie, około 39% całości stanowi mięso drobiowe, 38% wieprzowina i 23% wołowina.
 
spadek produkcji wieprzowiny w Unii Europejskiej, trzoda chlewna, produkcja tuczników, koronawirus, ASF w Niemczech

Produkcja wieprzowiny w Unii Europejskiej spadnie?

Ograniczenie spożycia mięsa wieprzowego oraz zmniejszony popyt ze strony Chin mogą wpłynąć na ograniczenie produkcji trzody chlewnej na unijnym rynku. Sytuację pogarsza rozprzestrzeniający się w Niemczech wirus afrykańskiego pomoru świń...
Jednak w związku z rosnącym popytem na wieprzowinę, zwłaszcza na rynkach azjatyckich, rok 2021 będzie "Rokiem Świni" pod względem produkcji i szacunków konsumpcyjnych.
 
Zwiększoną produkcję, jak informuje portal euromeatnews.com, będzie można zaobserwować w Brazylii, w Chinach, gdzie trwają pracę nad odbudową stada oraz w Stanach Zjednoczonych, które mają nadzieję na wykorzystanie popytu na wieprzowinę w Azji.
 
Jednak obecność wieprzowiny na pierwszym miejscu będzie tymczasowa. Jak wskazują dane USDA, nawet przed wybuchem afrykańskiego pomoru świń produkt odnotowywał roczny wzrost niższy niż w przypadku mięsa drobiowego.
 
W latach 2011-2017 produkcja mięsa drobiowego wzrosła o 19%, czyli średnio o 2,5% rocznie. W tym czasie wieprzowina odnotowała wzrost o niespełna 9%, czyli nieco ponad 1% rocznie.
 
  • Więcej informacji na temat hodowli trzody chlewnej znajdziesz w najnowszym wydaniu magazynu "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ
 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA