Produkcja mięsa wieprzowego na świecie w bieżącym roku ma pobić produkcję mięsa drobiowego i tym samym zając pierwsze miejsce. Zwiększoną produkcję będzie można zaobserwować w Brazylii, w Chinach oraz w Stanach Zjednoczonych.
Wieprzowina w 2021 r. może stać się najczęściej produkowanym mięsem na świecie. Zwiększoną produkcję będzie można zaobserwować w Brazylii, w Chinach oraz w Stanach Zjednoczonych.
Według prognozy Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) w bieżącym roku światowa produkcja wieprzowiny ma przewyższyć produkcję mięsa drobiowego. Tym samym wieprzowina ma zdobyć pierwsze miejsce wśród wprowadzonych na rynek białek zwierzęcych.
Wstępne wyniki USDA za 2020 r. wskazują, że z całkowitej ilości trzech rodzajów mięsa wyprodukowanego na świecie, około 39% całości stanowi mięso drobiowe, 38% wieprzowina i 23% wołowina.
Ograniczenie spożycia mięsa wieprzowego oraz zmniejszony popyt ze strony Chin mogą wpłynąć na ograniczenie produkcji trzody chlewnej na unijnym rynku. Sytuację pogarsza rozprzestrzeniający się w Niemczech wirus afrykańskiego pomoru świń...
Jednak w związku z rosnącym popytem na wieprzowinę, zwłaszcza na rynkach azjatyckich, rok 2021 będzie "Rokiem Świni" pod względem produkcji i szacunków konsumpcyjnych.
Zwiększoną produkcję, jak informuje portal euromeatnews.com, będzie można zaobserwować w Brazylii, w Chinach, gdzie trwają pracę nad odbudową stada oraz w Stanach Zjednoczonych, które mają nadzieję na wykorzystanie popytu na wieprzowinę w Azji.
Jednak obecność wieprzowiny na pierwszym miejscu będzie tymczasowa. Jak wskazują dane USDA, nawet przed wybuchem afrykańskiego pomoru świń produkt odnotowywał roczny wzrost niższy niż w przypadku mięsa drobiowego.
W latach 2011-2017 produkcja mięsa drobiowego wzrosła o 19%, czyli średnio o 2,5% rocznie. W tym czasie wieprzowina odnotowała wzrost o niespełna 9%, czyli nieco ponad 1% rocznie.
-
Więcej informacji na temat hodowli trzody chlewnej znajdziesz w najnowszym wydaniu magazynu "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ