Spadek pogłowia świń przyspiesza

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
14-01-2023,8:55 Aktualizacja: 14-01-2023,8:54
A A A

Liczba zarejestrowanych stad trzody chlewnej w Polsce, jak wynika z danych Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa (ARiMR) z 4 stycznia 2023 r., wynosi 56,1 tys.

Liczba stad świń w ciągu 3 miesięcy, jak informuje Gobarto Hodowca na podstawie danym ARiMR, zmniejszyła się o prawie 3,1 tys. W czwartym kwartale dziennie ubywały 36 stada, w trzecim natomiast 24 dziennie.

Przez rok w Polsce ubyło ponad 1,2 mln sztuk trzody chlewnej i obecnie jest ich 8,9 mln. Tak drastyczny spadek nie był do tej pory jeszcze notowany.

Dynamika spadku przyśpieszyła z 2,99% w trzecim kwartale 2022 r. do rekordowych 5,7% w czwartym kwartale poprzedniego roku. W ostatnich trzech miesiącach 2022 roku ubyło w Polsce ponad pół miliona świń.

ceny tuczników, Niemcy, żywiec wieprzowy, trzoda chlewna, eksport do Chin,

Koniec roku przyniósł kolejne spadki cen tuczników

Ceny skupu żywca wieprzowego w ostatnim tygodniu roku spadły w Polsce o około 1 gr za kg. Natomiast średnie notowania w Unii Europejskiej w ciągu tygodnia obniżyły się o 0,4%.    W Polsce z uwagi na małe zainteresowanie zakupem świń przez...

Od stycznia 2021 r. do stycznia 2023 r., a więc tylko w okresie dwóch lat, spadek wyniósł 21%. Ubyło w tym czasie ponad 2,3 mln świń.

Za spadek dalej odpowiada nieopłacalność produkcji oraz szerzący się wirus ASF. W ubiegłym roku odnotowano 14 ognisk choroby u świń domowych.

- Tak dramatyczne spadki w polskim sektorze trzody chlewnej nie były notowane nigdy wcześniej. Składa się na to kombinacja kilku czynników tj. braku opłacalności z jaką hodowcy mierzyli się w latach 2020-2021, bardzo wysokich i stale rosnących kosztów produkcji, zagrożenia ASF oraz narastających zmian hamujących rozwój nowych, profesjonalnych gospodarstw - mówi Piotr Karnas z firmy Gobarto Hodowca.

Hodowcy co prawda wciąż chcą modernizować sektor produkcji zwierzęcej w swoich gospodarstwach, ale zderzają się oni z niespotykaną wcześniej barierą rozwoju tworzoną przez administrację i lokalne społeczności.

- Mieszkańcy wsi, ale nie rolnicy oraz administracja, głównie samorządowa, często bez prawnych podstaw blokują zamierzenia inwestycyjne, mimo uwzględnianych w nich najlepszych dostępnych praktyk technologicznych i produkcyjnych - dodaje Piotr Karnas.

Więcej informacji na temat hodowli i produkcji trzody chlewnej znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ



 

 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA