Spada wartość wywozu wieprzowiny. Rośnie nasz eksport na unijny rynek
W pierwszej połowie br. wolumen wywozu wieprzowiny w handlu wewnątrzunijnym wzrósł w skali roku o 3 proc., ale jednostkowa wartość sprzedaży spadła o 10 proc. do zaledwie 1,9 euro za kilogram.
To z kolei wpłynęło na obniżenie o 7 proc. wartości wywozu - informuje FAMMU/FAPA. Od stycznia do czerwca we Wspólnocie wyprodukowano o 5 proc. więcej wieprzowiny niż przed rokiem, a wywóz na rynki krajów trzecich zwiększył się nieznacznie.
Le Foll: unijna wieprzowina może wrócić do Rosji
Z danych Eurostatu wynika, że w tym roku większy udział produkcji mięsa pozostawał w krajach pochodzenia, co wpływało na spadki cen na niektórych rynkach. Ze wszystkich państw członkowskich największy wzrost sprzedaży do innych krajów UE zanotowały Polska i Hiszpania - odpowiednio o 27 i 12 proc.
W Hiszpanii gwałtownie wzrosła wytwórczość tego gatunku mięsa, zaś u nas jest nadpodaż z powodu zamknięcia niektórych rynków zbytu poza UE z powodu afrykańskiego pomoru świń.
Polska wieprzowina trafiała więc w większych ilościach do krajów unijnych, co pozwoliło nam wyprzedzić Francję i zająć szóste miejsce w gronie największych eksporterów tego gatunku mięsa we Wspólnocie.
Import wieprzowiny z innych państw UE w pierwszym półroczu br. zwiększyły przede wszystkim kraje Europy Środkowo-Wschodniej - najbardziej Polska, Czechy, Chorwacja, Rumunia i Słowacja.