Spada eksport wieprzowiny. Konkurencja oferuje tańsze produkty
W pierwszych dziesięciu miesiącach 2016 roku UE wyeksportowała na rynki krajów trzecich ponad 3,3 mln ton żywca, mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych (w wadze produktu). To o 26 proc. więcej niż rok wcześniej.
Eksperci Komisji Europejskiej podkreślają, że pozwoliło to na złagodzenie presji podażowej na rynku Wspólnoty i wzrost cen. W strukturze towarowej sprzedaży największy udział miały mięso mrożone (51 proc.), podroby i słonina (41 proc.), których wysłano poza Unię odpowiednio o 44 i 20 proc. więcej - informuje FAMMU/FAPA.
Spożycie wieprzowiny w Niemczech spada
Spadł natomiast wywóz świeżego mięsa (23 proc.), kiełbas i przetworów (9 proc.) oraz żywca (56 proc.). Eksport stopniowo obniża się jednak od sierpnia ze względu na spadek popytu ze strony Chin i Japonii oraz większe dostawy tańszej wieprzowiny z USA i Brazylii na tamtejsze rynki.
W październiku dynamika wzrostu unijnego wywozu mięsa wieprzowego wyniosła już tylko 0,5 proc. do 180 tys. ton i była najniższa od początku minionego roku. Ze względu na wzrost cen jednostkowych wartość sprzedaży w tym miesiącu poszła w górę o 11 proc. do 457 mln euro.
Największymi dostawcami mięsa i produktów wieprzowych na rynki trzecie były tradycyjnie Niemcy, Hiszpania i Dania. Z grona ważniejszych eksporterów wszystkie kraje zanotowały wyższy wywóz - przede wszystkim Hiszpania, Wielka Brytania, Polska i Niemcy. Głównymi odbiorcami towarów od stycznia do października były kraje azjatyckie: Chiny, Hongkong, Japonia, Korea Płd. i Filipiny.
Książki warte polecenia: Sygnały świń