Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa podaje, że w trzecim tygodniu października cena tuczników utrzymała się na poziomie 4,42 zł za kg. W tym okresie półtusze wieprzowe zbywano średnio po 6,52 zł za kg, to o 1 grosz mniej.
Cena zakupu żywca wieprzowego w Polsce w trzecim tygodniu października utrzymała się bez zmian. Jednocześnie była ona o 2% niższa niż przed miesiącem oraz o 24% niższa niż przed rokiem.
W zakładach objętych monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 19-25 października bieżącego roku cena tuczników wynosiła tak jak przed tygodniem 4,42 zł za kg.
Było to o 2% mniej niż przed miesiącem oraz o 24% mniej niż uzyskiwali producenci przed rokiem – informuje Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa.
Hiszpański przemysł trzody chlewnej w ostatnich latach zwiększył produkcję o ponad 1 mln świń rocznie. W samym 2019 r. do ubojni trafiło ponad 53 mln sztuk trzody chlewnej. Producenci trzody chlewnej w Hiszpanii jako priorytet traktują...
Stabilizację cen tuczników odnotowano również na niemieckiej dużej giełdzie. Tam cena skupu, od momentu wstrzymania eksportu na rynek chiński z powodu ASF, utrzymuje się na niezmienionym poziomie.
W notowaniach z 28 października pozostała ona na poziomie 1,27 euro za kg wagi bitej ciepłej, co w przeliczeniu na polską walutę daje około 5,80 zł.
Od początku października odnotowywano niewielkie zmiany cen zbytu na krajowym rynku półtusz wieprzowych.
W przedostatnim tygodniu października półtusze wieprzowe zbywano średnio po 6,52 zł za kg. Było to o 1 grosz taniej niż w poprzednich notowaniach oraz o 8 groszy taniej niż przed miesiącem.
Cena półtusz wieprzowych była jednocześnie o 24% niższa niż przed rokiem.
W dniach 19-25 października cena prosiąt na targowisku spadła o 63 zł do wartości 180,33 zł za sztukę.
Spadki cen odnotowano również w Danii, gdzie notowania warchlaków obniżyły się od 30 do 35 DKK za sztukę w zależności od statusu zdrowotnego.
-
Więcej informacji na temat hodowli trzody chlewnej znajdziesz w najnowszym wydaniu magazynu Hoduj z Głową Świnie. ZAPRENUMERUJ