Produkcja wieprzowiny zmniejsza się w całej Unii Europejskiej

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
14-06-2023,17:05 Aktualizacja: 14-06-2023,12:10
A A A
W Unii Europejskiej w pierwszym kwartale roku wyprodukowano o 8% mniej wieprzowiny niż w tym samym okresie ubiegłego roku. Eksperci szacują, że w 2023 r. produkcja mięsa wieprzowego może być niższa o 5%. 
 
Według Rady ds. Rozwoju Rolnictwa i Ogrodnictwa (AHDB) producenci trzody chlewnej w Unii Europejskiej nadal zmagają się z wieloma wyzwaniami, w tym z wysokimi kosztami produkcji oraz ciągłym zagrożeniem ze strony wirusa afrykańskiego pomoru świń (ASF). 
 
Rolniczy handel detaliczny, RHD, hodowla świń, puławska, sprzedaż bezpośrednia, produkcja tuczników,

Hodują i tuczą świnie oraz sprzedają w RHD

Zajmowali się produkcją materiału hodowlanego oraz tuczników. Kryzys na rynku spowodował, że zdecydowali się na rolniczy handel detaliczny, który stał się dla nich dodatkowym źródłem dochodów.    Robert...
W terminie od stycznia do marca 2023 r. w krajach Wspólnoty wyprodukowano 5,4 mln ton wieprzowiny, co oznacza spadek o 8% w porównaniu z tym samym okresem w 2022 r. Eksperci z AHDB przewidują, że do końca roku produkcja mięsa wieprzowego może spaść o 5%. 
 
Hiszpania wciąż pozostaje największym producentem wieprzowiny w Europie. Mimo to kraj ten odnotował największy spadek produkcji. W pierwszym kwartale 2023 r. wynosiła ona 1,33 mln ton i była o 7% niższa rok do roku.
 
W Niemczech i w Danii, jak podaje euromeatnews.com, spadek ten wynosił odpowiednio 8% i 20%.
 
Z kolei w Holandii, Francji i w Belgii spadek produkcji wahał się od 27 do 47 tys. ton (5-10%) w porównaniu z rokiem ubiegłym. W Polsce odnotowano najmniejszy spadek, który wyniósł 3%. Tym samym w naszym kraju wyprodukowano o 12,1 tys. ton wieprzowiny mniej w pierwszych trzech miesiącach roku.
 
Szacuje się, że całkowity ubój w pierwszym kwartale 2023 r. osiągnął poziom 57,1 mln sztuk, co oznacza spadek o ponad 4,7 mln sztuk w porównaniu z tym samym okresem ubiegłego roku.
 
W Hiszpanii odnotowano spadek liczby ubojów o 1,4 mln sztuk (9%), w Niemczech o prawie 1 mln sztuk (8%), w Danii o 810 tys. sztuk, a w Polsce o 150 tys. sztuk. 
 
 Więcej informacji na temat hodowli i produkcji trzody chlewnej znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ
 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA