Produkcja i eksport wieprzowiny wzrośnie. Ceny mogą spaść
Wieprzowina będzie coraz bardziej popularna. Wiele krajów z powodu wysokiego popytu odbuduje ten sektor produkcji. W efekcie światowy eksport mięsa wieprzowego w tym roku, według Amerykańskiego Departamentu Rolnictwa (USDA), wzrośnie o 5 proc.
Hodowla trzody chlewnej na całym świecie ma się bardzo dobrze. Jak informuje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej na podstawie informacji USDA wysoki popyt na wieprzowinę wpłynie na odbudowę produkcji. To jednak prawdopodobnie doprowadzi do spadku cen skupu świń.
Tuczniki są w cenie. Możliwe kolejne podwyżki
Wieprzowina w największej ilości w tym roku będzie eksportowana przez kraje Unii Europejskiej. Wspólnota według prognoz USDA pozostanie liderem, a duży wpływ na tę sytuację ma sprzedaż tego mięsa na najbardziej chłonny na świecie rynek chiński.
Chiny mają dodatkowo zwiększyć import tego mięsa w stosunku do 2016 roku aż o 5 procent. Liczba loch w tym kraju w ostatnich czterech latach spadła o 9 mln sztuk, a od początku 2017 r. ich pogłowie zmniejszyło się o kolejne 0,5 proc.
Trzoda chlewna w Stanach Zjednoczonych jest teraz nieco tańsza z powodu dużego popytu i wzrostu pogłowia tych zwierząt. W tym roku według prognoz tamtejszego departamentu rolnictwa wzrost produkcji żywca ma wynieść 5 procent.
Eksport wieprzowiny z USA w 2017 roku ma wzrosnąć o 8 proc. w porównaniu do ubiegłego. Prawdopodobnie osiągnie on rekordowy poziom 2,6 mln ton. Już teraz wiadomo, że w najbliższym czasie rozpocznie się silna konkurencja Stanów Zjednoczonych z UE o wpływy na rynku chińskim.
Eksport wieprzowiny do Japonii i Korei Południowej, jak informuje USDA, pozostanie na tym samym poziomie. Zwiększy się natomiast do Meksyku, gdzie trafi wieprzowina głównie z USA z powodu niskich cen, a także do takich krajów jak Australia, Kolumbia i Filipiny. Z kolei spadek odnotuje Rosja, która jest na dobrej drodze do osiągnięcia samowystarczalności w produkcji żywca wieprzowego.
Książki warte polecenia: Sygnały świń