Żywiec wieprzowy oferowany przez producentów ledwie pokrywa zapotrzebowania ubojni. Z powodu braku tuczników większe zakłady ograniczają uboje i utrzymują cenę, a mniejsze zakłady ją zwiększają.
Tuczniki oferowane przez producentów ledwie pokrywają zapotrzebowania ubojni. W związku z tym mniejsze zakłady podnoszą stawki za żywiec - informuje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej.
Ceny żywca wieprzowego w ubiegłym tygodniu w większości krajów Unii Europejskiej utrzymały się na stałym poziomie.
Zwiększenie cen o 1 cent w Niemczech nie wpłynęło zasadniczo na rynek. Ceny wzrosły jedynie w Wielkiej Brytanii, Belgii oraz Francji o jedyne 0,5 centów.
Główny lekarz weterynarii informuje o dwóch kolejnych ogniskach ASF u świń w Polsce. Jest to dwudzieste czwarte i dwudzieste piąte ognisko tej choroby od początku występowania ASF w Polsce, a pierwsze i drugie w bieżącym roku. ...
Popyt na tuczniki w bieżącym tygodniu wzrósł, a nastroje producentów są optymistyczne co do możliwości dalszych wzrostów ich cen.
Tuczniki oferowane są w liczbie, która ledwie pokrywają zapotrzebowania ubojni. 7 czerwca w Niemczech na następny tydzień ustalono cenę na poziomie 1,81 euro za kilogram, co w przeliczeniu na polską walutę daję około 7,57 zł za kilogram.
Z powodu braku tuczników większe zakłady ograniczają uboje i utrzymują cenę, a mniejsze ją zwiększają. Stawki za wyroby wieprzowe w detalu również wzrosły.
Według danych KZP-PTCh ceny tuczników w Polsce w bieżącym tygodniu wzrosły o 1 grosz i wynoszą 5,85 zł za kilogram wagi żywej. Są one napędzane dużym eksportem UE do krajów trzecich. Przy czym należy liczyć się z tym, że konkurencyjność drogich unijnych produktów wieprzowych będzie malała ze wzrostem ich ceny w stosunku do wieprzowiny z USA i Brazylii.