Ożywienie na rynku żywca wieprzowego

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
08-12-2016,7:00 Aktualizacja: 07-12-2016,21:29
A A A
Pobudzenie rynku wieprzowiny jest widoczne w całej Europie. Cena w Niemczech wzrosła o 3 centy za kilogram wagi bitej ciepłej, w Austrii o 3,1 centów, a w Holandii 1,9 centów.
 
Niewielkie wzrosty cen zanotowano również w Belgii i Danii, która utrzymała pierwsze miejsce pod względem ceny tuczników wśród pięciu krajów produkujących najwięcej wieprzowiny w krajach Wspólnoty.
 
Ceny bez zmian utrzymały się jedynie w Hiszpanii, Francji i Irlandii.
 
W wyniku obniżenia zapasów magazynowych mrożonej wieprzowiny w Unii Europejskiej na niemieckiej aukcji internetowej pod koniec ubiegłego tygodnia ceny wzrosły o 2 centy i osiągnęły 1,65 euro za kilogram wagi bitej ciepłej. Jednocześnie cena wzrosła o 3 centy w stosunku do ubiegłego tygodnia.
 
W Polsce ceny żywca również rosną. W związku z wysokim kursem Euro oraz ożywieniem handlu krajowe ubojnie również podniosły stawki o 10-15 groszy za kilogram.
 
 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA