Niespokojny rynek tuczników

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
21-10-2024,8:00 Aktualizacja: 24-10-2024,9:47
A A A

Po ogłoszeniu przez Brukselę wejścia w życie ceł na elektryki pochodzące z Chin, na świńskim rynku europejskim zrobiło się bardzo niespokojnie – mówi Bartosz Czarniak.

Duża giełda niemiecka VEZG utrzymała cenę tuczników sprzed tygodnia. Jednak ruchy, które panują na ISW pokazują jasno, że wkrótce może się pojawić na rynku większa ilość wieprzowiny w niższej cenie.

– Piątkowa sesja ISW zakończyła się brakiem sprzedaży, a wtorkowa spadkiem ceny średniej o 1 eurocent. Niby niewiele, jednak wartości, które oferowali sprzedający, również była niższa, niż w poprzednich licytacjach – mówi Bartosz Czarniak* i dodaje:

– Obecnie w tej formule średnia cena sprzedaży to 2,04 euro za kg. Po raz kolejny powtórzę, sesje ISW są zbyt małe, aby trząść rynkiem, ale pokazują trend, który jest dla nas niepokojący.

cena tuczników, trzoda chlewna, żywiec wieprzowy, niemiecka cena

Ceny w skupie żywca wieprzowego spadły

Tuczniki na przełomie września i października nieznacznie potaniały. Taki sam trend dotyczył mięsa wieprzowego.    Cena zakupu żywca wieprzowego w Polsce w dniach od 30 września do 6 października w ciągu tygodnia spadła o 1% do wartości...

Jak sytuacja wgląda w Polsce? Duże zakłady płacą maksymalnie w okolicach ceny niemieckiej. Jest to 8,40-8,60 zł za kg w klasie E, co daje cenę w wadze żywej na poziomie poniżej 7 zł za kg.

– O wiele lepiej potrafią płacić małe zakłady zmuszone bić się o towar, którego na rynku jest zwyczajnie mało. W związku z tym ich stawki nierzadko przekraczają wartość 7 zł za kg żywca – mówi Bartosz Czarniak.

Zdaniem hodowcy małe ubojnie bazują na małych dostawcach, a tych jest coraz mniej. Od początku roku ubyło w Polsce prawie 2,5 tys. stad, z czego znakomitą większość stanowią właśnie te małe.

Rentowność produkcji eliminuje też większe stada lub nakazuje im rozwój, który często wiąże się ze zmianą odbiorców towaru.

Jaka będzie najbliższa przyszłość cen w Europie i w Polsce?

– Wiele zależy od sytuacji handlowej UE z Chinami oraz tego, jak europejskie zakłady poradzą sobie z zagospodarowaniem surowca na innych rynkach eksportowych – podsumowuje Czarniak.

*Bartosz Czarniak jest hodowcą świń oraz rzecznikiem prasowym Polskiego Związku Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej POLSUS.

Więcej informacji na temat hodowli i produkcji trzody chlewnej znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Świnie".

Nasz magazyn można zaprenumerować w tradycyjnej formie TUTAJ oraz w e-prenumeracie TUTAJ

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA