Konserwy ze świń z terenów z ASF wyprodukowano ze zdrowych tuczników

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: PAP, (zac) | redakcja@agropolska.pl
07-07-2018,16:10 Aktualizacja: 07-07-2018,16:10
A A A

Konserwy wyprodukowane ze świń z gospodarstw znajdujących się na terenach zagrożonych afrykańskim pomorem świń (ASF), pochodziły wyłącznie od zwierząt zdrowych - informuje w komunikacie resort rolnictwa.

MRiRW wyjaśniło, że "komunikat jest komentarzem do publikacji prasowych, dotyczących produkcji konserw z mięsa świń pochodzących z obszarów objętych restrykcjami w związku z występowaniem afrykańskiego pomoru świń (ASF).

Kilka dni temu media poinformowały, że z inicjatywy b. ministra rolnictwa Krzysztofa Jurgiela, świnie ze stref zagrożonych wirusem ASF zostały skupione i przerobione na konserwy, a te przeznaczono m.in. na rezerwy państwowe, a także sprzedawano je dla np. wojska, więźniów czy innych placówek publicznych. Konserwy miała wyprodukować m.in. spółka "Sokołów".

wirus ASF, afrykański pomór świń, przypadek ASF, dziki

Przypadki ASF u dzików. Ponad 100 martwych zwierząt

Wirus afrykańskiego pomoru świń nadal dziesiątkuję pogłowie dzików w Polsce. Główny lekarz weterynarii poinformował o wystąpieniu kolejnych 54 przypadków ASF u tych zwierząt. Służby weterynaryjne znalazły 104 martwe dziki. W...

Ministerstwo zapewnia, że "tylko zdrowe i przebadane zwierzęta mogą być poddawane ubojowi w rzeźni, a ich mięso przeznaczone do spożycia przez ludzi".

Resort wyjaśnił, że "zgodnie z obowiązującymi przepisami w zakresie zwalczania chorób zakaźnych zwierząt - świnie, u których stwierdzono zakażenie wirusem ASF podlegają zabiciu, a ich zwłoki zniszczeniu lub unieszkodliwieniu pod nadzorem organów Inspekcji Weterynaryjne". "Nie mogą stanowić również surowca do produkcji żywności" - napisano.

Unijne przepisy dopuszczają wykorzystanie mięsa zdrowych świń z obszarów z ograniczeniami, określając, że może być ono "wprowadzane na rynek w celu wytworzenia z nich produktów".

Ale świnie nie mogą pochodzić z gospodarstwa, w którym podejrzewa się lub stwierdzono tę chorobę.

ubój gospodarczy, wieprzowina, trzoda chlewna, ASF

ASF - zakaz uboju gospodarczego ograniczy ryzyko szerzenia się choroby

Ubój gospodarczy może być przeprowadzany przez osoby odpowiednio przeszkolone. Jednak  taki zamiar należy zgłosić powiatowemu lekarzowi weterynarii przynajmniej na 24 godziny przed jego dokonaniem.    Ubój zwierząt w...
"Świnie ze stref z ASF przed wysyłką do rzeźni są kontrolowane przez lekarza weterynarii oraz pobierane są próbki krwi do badań laboratoryjnych w kierunku tej choroby" - czytamy w komunikacie resortu.

Mięso od tych świń jest przerabiane na produkty, przy zastosowaniu różnych metod jego obróbki, takich jak obróbka cieplna w hermetycznie zamkniętym opakowaniu tj. produkcja konserw zawierających w swoim składzie takie mięso.

Obróbka termiczna w wysokiej temperaturze daje całkowitą gwarancję bezpieczeństwa produktu, tym bardziej, że wirus ASF nie jest groźny dla ludzi - podkreślił resort rolnictwa.

Spółka "Sokołów" w opublikowanym na swojej stronie internetowej oświadczeniu przyznała, że konserwy wyprodukowała, ale do ich wytworzenia "wykorzystano surowiec wolny od wirusa ASF, pochodzący z interwencyjnego wykupu świń od rolników w strefach zagrożonych ASF".

ASF, bioasekuracja, trzoda chlewna, świnie, wieprzowina, zagrożenie ASF

Pracując w takim tempie, na pewno nie uda się zatrzymać ASF

Ok. 5 tys. gospodarstw skontrolowała Inspekcja Weterynaryjna pod kątem przestrzegania zasad bioasekuracji, tempo kontroli jest zbyt wolne w stosunku do rozprzestrzeniania się ASF z powodu niedoborów kadrowych - uważa prezes Krajowej Rady...
"Sokołów" zapewnia, że "ramach programu interwencyjnego do zakładów trafiają wyłącznie zwierzęta zdrowe, co każdorazowo, jeszcze w gospodarstwie hodowlanym, musi być potwierdzone przez lekarza weterynarii, który każdą sztukę żywca bada w kierunku obecności wirusa ASF. Nie ma możliwości, aby zakażone zwierzę trafiło do zakładu oraz zakażony surowiec został przetworzony".

"Firma podjęła decyzję o zaangażowaniu się w rządowy projekt wykupu żywca z terenów zagrożonych ASF (głównie z rejonu Podlasia, które jako pierwsze odczuło skutki tego problemu), ze względu na pomoc hodowcom trzody chlewnej długotrwale współpracującym z naszą firmą" - wyjaśniano w oświadczeniu "Sokołowa".

"Specustawa" zakładająca wykup zdrowych świń ze stref zagrożonych ASF została jednogłośnie uchwalona we wrześniu 2016 r. Chodziło o jak najszybsze "zdjęcie" nadwyżki mięsa wieprzowego ze stref zagrożenia. Wówczas znajdowało się w tych strefach 150-180 tys. sztuk świń.

Ustawa miała pomóc rolnikom w sprzedaży zdrowych tuczników.

  • Informacje dotyczące afrykańskiego pomoru świń oraz tematy związane z hodowlą i produkcją trzody chlewnej można znaleźć w dwumiesięczniku "Hoduj z Głową Świnie" ZAPRENUMERUJ
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA