Zjawisko Obgryzania ogonów u prosiąt przekłada się na gorsze przyrosty zwierząt, dodatkową robociznę i dodatkowe zabiegi weterynaryjne. Ponadto z powodu pogorszenia jakości tuszy producenci tracą średnio 1 procent jej wartości.
Obgryzanie ogonów u prosiąt to duży problem producentów świń. Na występowanie tego zjawiska wpływają czynniki genetyczne, żywieniowe, środowiskowe oraz błędy w zarządzaniu stadem, a także ułożenie i kształt ogonów u prosiąt.
Producenci świń ponoszą duże straty w wyniku obgryzania ogonów u prosiąt. Zjawisko to przekłada się na gorsze przyrosty zwierząt, dodatkową robociznę i dodatkowe zabiegi weterynaryjne. Ponadto z powodu pogorszenia jakości tuszy producenci tracą średnio 1 procent jej wartości.
Liczba świń w Danii na dzień 1 kwietnia 2018 roku wyniosła 12,7 milionów sztuk. To o 4 procent więcej niż w tym samym czasie w ubiegłym roku, ale o 1 procent mniej niż w pierwszym kwartale. Pogłowie trzody chlewnej w Danii wzrosło w każdej...
Obcinanie ogonów jako rutynowy zabieg zapobiegający ich obgryzaniu, jak informuje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej, wydaje się być czynnością dłużej nieakceptowaną.
Ponadto w krajach Unii Europejskiej wprowadzono zakaz rutynowego wykonywania tego zabiegu u prosiąt. Sprawą zajęli się naukowcy ze Scotland’s Rural College, którzy przeprowadzili badania na ten temat.
Przy użyciu kamery 3D obserwowali oni zachowanie prosiąt i doszli do wniosku, że zjawisko ogryzania ogonów zależy od ułożenia i kształtu ogona. Do jego uszkodzeń częściej dochodziło u prosiąt, które miały ogony wyprostowane i opuszczone w dół niż u tych, z zakręconymi i podniesionymi do góry.
Naukowcy na podstawie tych obserwacji rozpoczęli program badawczy pod nazwą ”TailTech”. Jego celem jest zaprojektowanie elektronicznego systemu monitorującego kamer 3D, który będzie ostrzegał przed możliwością wystąpienia tego zjawiska u prosiąt.
Zdaniem ekspertów z KZP-PTCH każde sposób, który pozwoli na ograniczenie szkodliwego zjawiska ogryzania ogonów u prosiąt będzie z korzyścią dla całej branży wieprzowiny.