Hiszpania produkuje i eksportuje coraz więcej wieprzowiny
Pogłowie świń w Hiszpanii po raz pierwszy jest wyższe niż w Niemczech, a państwo to stało się trzecim największym producentem trzody chlewnej na świecie, zaraz po Chinach i USA.
W eksporcie wieprzowiny Hiszpania zajmuje czwarte miejsce za Niemcami, USA i Danią. W ubiegłym roku hiszpański eksport wzrósł o 15 proc. r/r i wyniósł 2,18 mln ton. Wieprzowina głównie trafiała do Francji, Portugalii i Włoch oraz do Chin, gdzie wyeksportowano 222 tys. ton, to o 35 proc. więcej niż w 2014 r. Są również czwartym największym eksporterem wieprzowiny do Japonii – informuje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej.
Cena tuczników w Hiszpanii jest niższa od średniej notowanej w UE oraz tej notowanej w Niemczech – głównego konkurenta na rynku.
Początek 2016 r. przyniósł wzrost hiszpańskiej produkcji oraz wzrost wagi ubojowej tusz do 85,99 kg, to o 4 kg więcej niż przed rokiem. W rezultacie cena żywca w ostatnich dwóch tygodniach spadła do 0,939 euro za kg. Jest to najniższa cena notowana od 2007 roku.