Filipiny w minionym roku zwiększyły import mięsa. Głównie skupili się na wieprzowinie, której przywóz wzrósł dwukrotnie.
Filipiny w okresie od stycznia do listopada 2021 r. sprowadziły 1,1 mln ton mięsa. Jest to wzrost o 32% w porównaniu z tym samym okresem 2020 r.
Import mięsa na Filipiny od stycznia do listopada przekroczył już całoroczny wolumen jaki osiągnięto w 2020 r. i wynosił ponad 894,6 tys. ton. Wśród najczęściej importowanych rodzajów mięs, jak podaje euromeatnews.com, pierwsze miejsce zajęła wieprzowina, która stanowi 47,73% importu.
Filipińskie Biuro Przemysłu Zwierzęcego (BAI) podaje, że kraj ten w okresie 11 miesięcy 2021 r. sprowadził 520,9 tys. ton wieprzowiny. To dwukrotnie więcej niż w tym samym okresie 2020 r.
Liczba przypadków afrykańskiego pomoru świń (ASF) w powiecie kolbuszowskim w woj. podkarpackim wzrosła do pięciu. Do tej pory choroba została potwierdzona u dzików odstrzelonych i padłych zwierząt. ASF w powiecie...
Import wieprzowiny był głównym motorem ogólnego wzrostu całkowitego importu mięsa w 2021 r. Było to możliwe ze względu na niższe stawki celne i rozszerzone programy importowe wdrażane przez rząd w celu zaspokojenia niedoboru krajowej podaży i powstrzymania wzrostu cen detalicznych.
Import wieprzowiny w kawałkach osiągnął poziom 203,9 tys. ton, a boczku 52,7 tys. ton. Na Filipiny trafiło jednocześnie 172 tys. ton podrobów wieprzowych oraz 59 tys. ton tłuszczu wieprzowego.
Największym dostawcą produktów wieprzowych była Hiszpania, a następnie Kanada i Stany Zjednoczone.
W omawianym czasie import mięsa drobiowego na Filipiny utrzymywał się na stałym poziomie, a wołowiny spadł o 19,42%.
Więcej informacji na temat hodowli trzody chlewnej znajdziesz w najnowszym wydaniu magazynu "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ