Wieprzowina pochodząca z USA nadal jest chętnie importowana na rynek Chiński. Tamtejszy popyt na ten rodzaj mięsa spadł, co jest efektem stopniowej odbudowy pogłowia trzody chlewnej.
Chiny stopniowo odbudowują pogłowię świń, co prowadzi do zmniejszenia importu mięsa wieprzowego. Foto_Remigiusz...
Popyt na wieprzowinę w Chinach w ostatnim czasie spadł. Mimo tych zmian eksport tego rodzaju mięsa ze Stanów Zjednoczonych jest wciąż wysoki.
Stopniowa odbudowa stad trzody chlewnej w Chinach oraz wysokie zapasy wieprzowiny spowodowały, że Chiny w bieżącym roku ograniczyły import tego rodzaju mięsa.
Sytuacja ta nie dotyczy wieprzowiny pochodzącej z USA, która nadal odgrywa kluczową rolę na rynku państwa Środka.
Eksport mięsa wieprzowego do Chin w sierpniu bieżącego roku wzrósł o 23% do 231 283 ton, co stanowi wartość 558 mln dolarów.
Biogazownia o mocy 44 kWh zużywa dziennie około 35-40 tys. litrów gnojowicy, która trafia do reaktora cztery razy na dobę. Uzyskany poferment jest przechowywany w lagunie, a następnie wywożony na pola. Wojciech Dąbrowski...
Wraz ze wzrostem przesyłek mięsa wieprzowego do Meksyku, Azji Południowo-Wschodniej, Ameryki Środkowej i Południowej oraz Oceanii, wartość eksportu zwiększyła się w rekordowym tempie do wartości 848,8 mln dolarów. Jest to o 26% więcej niż rok temu i o 11% w stosunku do 2017 r., informuje euromeatnews.com na podstawie danych Federacji Eksportu Mięsa USA (USMEF).
W okresie od stycznia do sierpnia eksport był o 1,5% wyższy niż rok temu i osiągnął poziom ponad 2 mln ton. Jego wartość wzrosła o 10% do wartości 5,62 mld dolarów.
Meksyk pozostaje głównym rynkiem dla amerykańskiego przemysłu wieprzowego. Trafiło tam ponad 80 tys. ton i było to o 47% więcej niż rok temu. Wartość eksportu zwiększyła się ponad dwukrotnie do 162,4 mln dolarów, co stanowi wzrost o 109%.
Do sierpnia eksport do Meksyku był o 25% wyższy niż w zeszłym roku i wyniósł ponad 543 tys. ton, a wartość wzrosła o 56% do 1,1 mld dolarów.
Więcej informacji na temat hodowli trzody chlewnej znajdziesz w najnowszym wydaniu magazynu "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ