Eksport unijnej wieprzowiny ma się coraz lepiej
Unia Europejska wyeksportowała przed rokiem na rynki krajów trzecich ok. 3.159 tys. ton żywca, mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych (w wadze produktu). To o 7,4 proc. więcej niż rok wcześniej.
W strukturze towarowej sprzedaży największy udział miały podroby i słonina oraz mięso mrożone (po 44 proc.), których w skali roku wysłano o 7 i 10 proc. więcej. Najszybciej rósł jednak wywóz świeżej wieprzowiny (47 proc.) - informuje FAMMU/FAPA. Spadła natomiast sprzedaż kiełbas i przetworów oraz żywca wieprzowego - odpowiednio o 9 i 43 proc.
Młodzi rolnicy w Sejmie pytali o kryzys na rynku wieprzowiny
Głównymi odbiorcami mięsa i produktów wieprzowych z UE były w ubiegłym roku kraje azjatyckie - Chiny, Japonia, Hongkong, Korea Południowa i Filipiny. W sprzedaży do Chin i Hongkongu dominowały podroby wieprzowe. Znaczny wzrost wywozu do Państwa Środka wynika z redukcji pogłowia trzody chlewnej oraz konkurencyjności unijnego mięsa (niskie ceny, słabsze euro wobec dolara).
W wysyłkach na rynek japoński i koreański dominowało z kolei mięso mrożone. Niższy eksport do Japonii oznacza odbudowę tamtejszej produkcji po ubiegłorocznej epidemii pryszczycy oraz wzrost udziału USA w japońskim imporcie.
Rosja sprowadzała w ubiegłym roku z UE jedynie smalec, słoninę i przetwory wieprzowe. Przywóz unijnego mięsa i żywca był prawie zerowy ze względu na embargo na import żywności z UE wprowadzone przez władze w Moskwie w sierpniu 2014 r.
Najwięcej mięsa i produktów wieprzowych wysłały na rynki trzecie Niemcy, Dania, Hiszpania i Holandia. Z grona ważniejszych eksporterów jedynie Polska, Włochy i Węgry sprzedały mniej produktów.
Państwa UE zakupiły natomiast przed rokiem w krajach trzecich ok. 33 tys. ton mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych (w wadze produktu) - o 5,5 proc. mniej niż rok wcześniej. W strukturze towarowej zakupów dominowały podroby i tłuszcze (68 proc. udział), a najważniejszym dostawcą tradycyjnie Szwajcaria.