Eksport niemieckiej wieprzowiny rośnie
Niemcy eksportują coraz więcej wieprzowiny. Jak informuje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej na podstawie danych AHDB, nasi zachodni sąsiedzi w pierwszym półroczu 2016 r. eksportowali 886 tys. ton tego mięsa tj. o 4 proc. więcej niż rok wcześniej.
Chiny to najpopularniejszy kierunek eksportowy dla Niemiec, które są największym dostarczycielem wieprzowiny do tego kraju. W sumie w ciągu tego okresu nasi zachodni sąsiedzi ulokowali tam 148 tys. ton tj. 20 proc. całego światowego eksportu wieprzowiny do Chin.
Niemiecki eksport zmalał za to do innych krajów w tym członków Unii Europejskiej z wyjątkiem Austrii. Najwięcej bo 169 tys. ton wywieźli oni do Włoch. W przypadku Polski w pierwszym półroczu 2016 r. przywóz tego mięsa zmalał o 7 proc. do wielkości 75,2 tys. ton.
Import świeżej i mrożonej wieprzowiny do Niemiec od stycznia do końca czerwca 2016 r. zmalał o 8 proc. w porównaniu do ubiegłego. Przyczyniły się do tego głównie mniejsze dostawy tego mięsa z Belgii, Danii, i Holandii. Co ciekawe Niemcy importują aż o 38 proc. więcej wieprzowiny z Polski. Wielkość polskiego eksportu do naszych zachodni sąsiadów wyniósł 22,8 tys. ton w porównaniu do 16,5 tys. ton w pierwszej połowie ubiegłego roku.