Eksport niemieckiej wieprzowiny rośnie

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
23-08-2016,10:25 Aktualizacja: 23-08-2016,10:26
A A A

Niemcy eksportują coraz więcej wieprzowiny. Jak informuje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej na podstawie danych AHDB, nasi zachodni sąsiedzi w pierwszym półroczu 2016 r. eksportowali 886 tys. ton tego mięsa tj. o 4 proc. więcej niż rok wcześniej.

Chiny to najpopularniejszy kierunek eksportowy dla Niemiec, które są największym dostarczycielem wieprzowiny do tego kraju. W sumie w ciągu tego okresu nasi zachodni sąsiedzi ulokowali tam 148 tys. ton tj. 20 proc. całego światowego eksportu wieprzowiny do Chin.

Niemiecki eksport zmalał za to do innych krajów w tym członków Unii Europejskiej z wyjątkiem Austrii. Najwięcej bo 169 tys. ton wywieźli oni do Włoch. W przypadku Polski w pierwszym półroczu 2016 r. przywóz tego mięsa zmalał o 7 proc. do wielkości 75,2 tys. ton.

Import świeżej i mrożonej wieprzowiny do Niemiec od stycznia do końca czerwca 2016 r. zmalał o 8 proc. w porównaniu do ubiegłego. Przyczyniły się do tego głównie mniejsze dostawy tego mięsa z Belgii, Danii, i Holandii. Co ciekawe Niemcy importują aż o 38 proc. więcej wieprzowiny z Polski. Wielkość polskiego eksportu do naszych zachodni sąsiadów wyniósł 22,8 tys. ton w porównaniu do 16,5 tys. ton w pierwszej połowie ubiegłego roku.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA