Egipt otwiera się na polską wieprzowinę
Główny Inspektorat Weterynarii otrzymał pismo egipskiej służby weterynaryjnej GOVS, zatwierdzające eksport polskiej wieprzowiny do Egiptu.
"Główny Inspektorat Weterynarii otrzymał pismo egipskiej służby weterynaryjnej GOVS, zatwierdzające świadectwo zdrowia dla mięsa wieprzowego bez kości, wyrobów i produktów wieprzowych eksportowanych na rynek Egiptu oraz dla mleka i produktów mleczarskich wywożonych do Egiptu - podaje w komunikacie Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi na swojej stronie internetowej.
Resort dodaje, że to finalizacja, trwających od 2014 r., uzgodnień ze stroną egipską i renegocjacja obowiązującej dotychczas umowy. MRiRW zwraca też uwagę, że jest to kolejny rynek państwa trzeciego, na który dopuszczone zostało polskie mięso wieprzowe.
"W 2014 r. zostały oficjalnie uzgodnione nowe świadectwa zdrowia na eksport mięsa wieprzowego oraz produktów mięsnych zawierających wieprzowinę lub wynegocjowane zmiany w dotychczas uzgodnionych świadectwach z władzami weterynaryjnymi szeregu państw trzecich, tj. Uzbekistan, Azerbejdżan, Kirgistan, Bośnia i Hercegowina, Ukraina, Gruzja, Mołdawia, Mongolia, Nowa Zelandia, Albania, Serbia, Chile. W 2015 r. uzgodniono nowe wersje świadectw na eksport mięsa wieprzowego do Macedonii i Singapuru" - głosi komunikat resortu rolnictwa.
Według MRiRW nadal prowadzone są negocjacje z Egiptem w zakresie dopuszczenia polskiego mięsa drobiowego i wołowego.