Ceny skupu tuczników spadają niemal w całej Unii Europejskiej. Jest to efekt wzrostu podaży przy jednoczesnym spadku popytu.
Podaż trzody chlewnej w Unii Europejskiej w 42. tygodniu wzrosła. Wraz ze słabym popytem na mięso wieprzowe doprowadziło to do kolejnych spadków cen w skupie.
Rynek trzody chlewnej w Unii Europejskiej w 42. tygodniu, jak podaje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej Polpig, znajdował się pod presją z powodu większej sezonowej podaży tuczników, uwalniania zapasów oraz słabego popytu na mięso wieprzowe.
Spadki cen odnotowano w wielu krajach, a najwyższe bo o 10 centów, dotyczyły Belgii i Austrii. W Holandii tuczniki potaniały o 8 centów, we Francji o 6 centów, a w Hiszpanii o 2 centy.
W minioną środę 26 października ceny na dużej giełdzie w Niemczech pozostały bez zmian na poziomie 1,90 euro za kg wagi bitej ciepłej (wbc), co w przeliczeniu na polską walutę daje około 8,94 zł.
Rolnicy i ich zrzeszenia podnieśli larum po zmianach stawek za czynności inspektorów w gospodarstwach z wystawianiem tzw. świadectw zdrowia na czele. Podwyżki w niektórych przypadkach były bowiem znaczne. Do konsultacji publicznych...
Słabe pozytywne sygnały dla uczestników branży docierają z rynków azjatyckich. Korea Południowa nie wznowiła jeszcze importu z Niemiec, ale trwają procedury związane z wydaniem niezbędnych świadectw zdrowia.
Na krajowym rynku ceny tuczników spadły o 5 gr za kg za klasę E do poziomu 8,80 zł za kg.
Według informacji Biura Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa w Polsce w dniach 17-23 października skupowano świnie rzeźne średnio po 7,21 zł za kg. Cena ta była o 1% niższa niż w poprzednim tygodniu i o 8,5% niż przed miesiącem, a także o 76% wyższa niż w analogicznym okresie 2021 r.
W trzecim tygodniu października cena zakupu świń rzeźnych klasy E średnio w Unii Europejskiej wyniosła 202,47 euro za 100 kg masy poubojowej schłodzonej, co daje niemal 953 zł. Było to o 1% taniej niż tydzień wcześniej oraz o 4% niż przed miesiącem oraz o 56% drożej niż przed rokiem.
Cena polskiej wieprzowiny tej klasy wyrażona w walucie unijnej ukształtowała się na poziomie 196,67 euro za 100 kg, co daje około 925 zł. Była ona o 5,8 euro za 100 kg niższa od średniej unijnej, o 6,48 euro za 100 kg niż w Niemczech oraz o 12,55 euro za 100 kg niż w Hiszpanii.
Jednocześnie polscy producenci uzyskiwali o 19,28 euro za 100 kg więcej niż rolnicy w Niderlandach oraz o 13,03 euro za 100 kg niż w Danii.
W omawianym okresie zakłady mięsne sprzedawały półtusze wieprzowe średnio po 10,58 zł za kg. Cena ta była niemal o 1% niższa niż w poprzednim tygodniu oraz o 8% niż miesiąc wcześniej oraz o 73% wyższa niż w analogicznym okresie 2021 r.
Więcej informacji na temat hodowli i produkcji trzody chlewnej znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ