Coraz więcej wieprzowiny z USA trafia do Meksyku

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
15-01-2022,8:10 Aktualizacja: 14-01-2022,9:37
A A A
Stany Zjednoczone w listopadzie zwiększyły eksport wieprzowiny do meksyku o ponad jedną trzecią. Jego wartość w tym czasie wzrosła o 23% i przekroczyła kwotę 152 mln dolarów. 
 
Eksport wieprzowiny z USA do Meksyku w listopadzie 2021 r. był większy o 34% niż w poprzednim roku i osiągnął poziom 87 440 ton. Jednocześnie jego wartość wzrosła o 23% do 152,1 mln dolarów. 
 
Od początku ubiegłego roku do listopada eksport do Meksyku wyniósł 794 597 ton. Było to o 29% więcej niż przed rokiem. Tym samym wartość eksportu ustanowiła nowy roczny rekord w wysokości 1,54 mld dolarów, który był o 51% wyższy niż w 2020 r. 
 
Popyt na wieprzowinę z USA zwiększa się również w Ameryce Środkowej. W listopadzie, jak podaje euromeatnews.com, pod wpływem silnego wzrostu w Hondurasie, Gwatemali, Salwadorze i Kostaryce, eksport wzrósł o 30% i osiągnął 13 887 ton, a jego wartość wyniosła 39,8 mln dolarów i była o 49% większa niż przed rokiem.
 
wieprzowina, eksport z UE, Chiny, spadek ceny mięsa wieprzowego, ASF, wirus, import wieprzowiny

Eksport wieprzowiny z UE spadł

Unia Europejska w ostatnim kwartale 2021 r. zmniejszyła eksport mięsa wieprzowego. Był to głównie efekt ograniczonego popytu ze strony Chin.    Zmniejszony popyt na wieprzowinę na rynku chińskim doprowadził do spadku eksportu tego...
Eksport wieprzowiny do Kolumbii w minionym roku również mocno wzrósł. W samym listopadzie wyniósł 14 094 ton, co daje 85% wzrost w porównaniu do roku wcześniej.  Jego wartość zwiększyła się o 94% do 34,2 mln dolarów.
 
Od początku roku do listopada eksport wzrósł o 62% w stosunku do 2020 r. do 96 751 ton, a jego wartość była aż o 81% wyższa i wyniosła 235,3 mln dolarów. 
 
Zwiększony popyt na wieprzowinę z USA odnotowano też w Azji, przede wszystkim w Korei Południowej i Japonii. Eksport do Korei do listopada wzrósł o 7% w porównaniu z rokiem poprzednim do 152 309 ton, a jego wartość wzrosła o 22% do 502,8 mln dolarów.
 
W tym czasie eksport do Japonii wzrósł o 3% osiągając 362 501 ton, a jego wartość wzrosła o 4% do 1,55 mld dolarów. Z kolei eksport schłodzonej wieprzowiny do Japonii wzrósł o 4% do 197 177 ton, a jego wartości wyniosła 963 mln dolarów.
 
  • Więcej informacji na temat hodowli trzody chlewnej znajdziesz w najnowszym wydaniu magazynu "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ

 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA