Chiny nałożyły cło na wieprzowinę z USA. Skorzysta na tym UE?

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
03-04-2018,12:00 Aktualizacja: 03-04-2018,11:25
A A A

Producenci wieprzowiny w Unii Europejskiej mogą skorzystać na wojnie handlowej między Stanami Zjednoczonymi oraz Chinami. Państwo Środka w trybie natychmiastowym nałożyła na 128 amerykańskich towarów, w tym na mięso wieprzowe, 25-procentowe cło.

Wieprzowina pochodząca ze Stanów Zjednoczonych została objęta cłem, więc tamtejsi eksporterzy tego mięsa zostali postawieni w trudnej sytuacji.

Stany Zjednoczone w ubiegłym roku, jak informuje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej, wyeksportowały 309 tys. ton wieprzowiny do Chin o wartości 663 milionów dolarów.

ceny tuczników, tuczniki, trzoda chlewna, zakłady mięsne

Tuczniki w tej samej cenie. Stabilizacja przed świętami

Ceny tuczników w Unii Europejskiej przed świętami są stabilne. Już w ubiegłym tygodniu w większości krajów utrzymały one swój poziom. Producenci tuczników w Niemczech wiedzieli, że przed świętami liczba dni ubojowych...

Podniesienie cła do 25 procent na wieprzowinę amerykańską będzie miało wpływ na jej konkurencyjność, szczególnie w stosunku do wieprzowiny pochodzącej z krajów Unii Europejskiej.

Cło na amerykańską wieprzowinę zostało nałożone wskutek wojny handlowej. Ta wybuchła po tym, jak Biały Dom nałożył cła na chińską stal i aluminium.

Chiny są największym importerem wieprzowiny na świecie. Kraj ten oferuje bardzo korzystne ceny za to mięso, ponieważ cieszy się ono bardzo dużą popularnością.

Spożycie wieprzowiny w Chinach jest na niemal takim samym poziomie jak w Polsce i wynosi ponad 39 kg na osobę rocznie choć jeszcze na początku lat 80-tych było to 8 kg na osobę.

 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA