Ceny wieprzowiny mogą być wyższe o 20-30 procent
Na wzrosty cen decydujący wpływ ma głównie spadek pogłowia i ubojów trzody oraz pojawienie się wirusa ASF w Chinach i innych krajach azjatyckich.
Ceny wieprzowiny w 2019 roku mogą być o 20-30 proc. wyższe rdr - oceniają analitycy Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

ASF w Lubuskiem potwierdzony. To nie był padły dzik
Według nich w październiku cena wieprzowiny mogła wynieść ok. 5,87 zł/kg.
"Byłaby wówczas o ok. 1 proc. niższa niż we wrześniu, ale w relacji rocznej nadal wyższa o ok. 33 proc. Spadek ceny w stosunku do września jest wynikiem sezonowości, a spadki cen powinny być kontynuowane do końca roku. Pomimo to roczna stopa ich wzrostu powinna nadal zawierać się w przedziale 20-30 proc." - napisano.
Według Instytutu na wzrosty cen decydujący wpływ ma głównie spadek pogłowia i ubojów trzody oraz pojawienie się wirusa ASF w Chinach i innych krajach azjatyckich.
- Więcej aktualnych informacji na temat afrykańskiego pomoru świń będzie można znaleźć w najnowszym wydaniu magazynu Hoduj z Głową Świnie. ZAPRENUMERUJ
-
Pierwsze wydanie "Hoduj z Głową Świnie" w 2025 roku
-
Niemiecka wieprzowina może być sprzedawana jako polska
-
Stabilizacja rynku tuczników na VEZG. W Polsce sytuacja jest inna
-
Spadek cen żywca wieprzowego wyhamował
-
Dlaczego cena tuczników w Polsce wzrosła?
-
Hodowla świń w jej polskiej kolebce przeżywa poważny kryzys
-
Największe stada świń są najbardziej odporne na kryzys
-
Ceny tuczników rosną. Ich niemiecki rodowód nie jest pożądany
-
Na VEZG cena bez zmian. Jak będzie w Polsce?
-
Liczba macior oraz stad świń maleje i to mocno
"Hoduj z głową"






Hoduj z głową świnie 1/2025
-Okiem doradcy - sucha dezynfekcja
-Świeże powietrze to podstawa
-Zamiast powiększać stado, zwiększyli dobrostan
Hoduj z głową bydło 1/2025
-Programowanie życia cieląt
-Jak zmodernizować oborę pod robota?
-Lepszy dobrostan to większy zysk
-
20-02-2025,19:45
Pierwsze wydanie "Hoduj z Głową Świnie" w 2025 roku
-
18-02-2025,8:40
Pierwsze wydanie „Hoduj z Głową Bydło” w 2025 roku
-
09-02-2025,18:30
XXXI edycja Konkursu Rolnik-Farmer Roku
-
06-02-2025,13:05
O przyszłości polskiego sektora wołowiny
-
03-02-2025,10:00
Nagrodzono najlepszych producentów bydła mięsnego
-
23-12-2024,12:05
O śrucie rzepakowej w żywieniu świń
-
20-02-2025,19:45
Pierwsze wydanie "Hoduj z Głową Świnie" w 2025 roku
-
18-02-2025,8:40
Pierwsze wydanie „Hoduj z Głową Bydło” w 2025 roku
-
11-12-2024,12:10
"Hoduj z Głową Świnie" nr 6/2024. Wideo
-
29-11-2024,8:05
Co znajdziecie w najnowszym wydaniu „Hoduj z Głową Bydło”?
-
27-10-2024,14:10
"Hoduj z Głową Świnie" nr 5/2024. Wideo
-
21-10-2024,11:10
"Hoduj z Głową Bydło" nr 5/2024. Wideo