Ceny wieprzowiny lecą w dół

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
13-07-2017,16:00 Aktualizacja: 13-07-2017,14:15
A A A
Żywiec wieprzowy na rynkach unijnych tanieje. Jednocześnie spada zainteresowanie eksportem tego rodzaju mięsa do Chin - informuje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej.
 
Popyt na wieprzowinę w Unii Europejskiej znacząco spada, ponieważ zakłady ograniczyły liczbę ubijanych tuczników. Wpłynęło to na załamanie cen w tej branży.
 
Firmy przetwórcze w wyniku rozpoczęcia sezonu urlopowego narzekają na zastój w handlu. Sporo turystów przemieściło się na południe kontynentu.
 
wieprzowina, cena mięsa wieprzowego,

Kierunek rozwoju sektora wieprzowiny na świecie

Sektor trzody chlewnej w Rosji przechodzi gruntowną modernizację. Jednak jego rozwój jest utrudniony występowaniem wirusa afrykańskiego pomoru świń (ASF). Chiny również restrukturyzują produkcję. Likwidują małe gospodarstwa, a w ich...
Dodatkowo spadek ceny wieprzowiny w Chinach o prawie 3 zł za kg, z 10,15 zł za kg żywca rok temu do 7,33 zł za kg obecnie, osłabił zainteresowanie unijnych eksporterów.
 
Holandia w ostatnim tygodniu obniżyła cenę o 7 centów, Belgia o 6 centów, Niemcy zanotowały spadek o 5 centów, a Dania obniżyła ceny o 4 centy. W Austrii rynek był zbilansowany, ale i tak cena została obniżona o 2 centy z powodu presji cenowej z Niemiec.
 
Hiszpania i Francja korzystając z najazdu turystów rekompensują sobie słabnący eksport. W tych krajach cena została utrzymana na poziomie sprzed tygodnia.
 
W bieżącym tygodniu w Niemczech ustalono cenę na przyszły tydzień na poziomie 1,70 euro za kg, co w przeliczeniu na polską walutę daje 7,19 zł za kg.
 
W Polsce według notowań KZP-PTCH cena tuczników spadła o 13 gorszy do poziomu 5,76 zł za kg żywca.
 
 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA