Wieprzowina w Unii Europejskiej tanieje. Jest to skutek zastoju w handlu, który wynika z rozpoczęcia sezonu urlopowego. Dodatkowo spadek ceny żywca wieprzowego w Chinach o prawie 3 zł za kg, osłabił zainteresowanie unijnych eksporterów.
Żywiec wieprzowy na rynkach unijnych tanieje. Jednocześnie spada zainteresowanie eksportem tego rodzaju mięsa do Chin - informuje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej.
Popyt na wieprzowinę w Unii Europejskiej znacząco spada, ponieważ zakłady ograniczyły liczbę ubijanych tuczników. Wpłynęło to na załamanie cen w tej branży.
Firmy przetwórcze w wyniku rozpoczęcia sezonu urlopowego narzekają na zastój w handlu. Sporo turystów przemieściło się na południe kontynentu.
Sektor trzody chlewnej w Rosji przechodzi gruntowną modernizację. Jednak jego rozwój jest utrudniony występowaniem wirusa afrykańskiego pomoru świń (ASF). Chiny również restrukturyzują produkcję. Likwidują małe gospodarstwa, a w ich...
Dodatkowo spadek ceny wieprzowiny w Chinach o prawie 3 zł za kg, z 10,15 zł za kg żywca rok temu do 7,33 zł za kg obecnie, osłabił zainteresowanie unijnych eksporterów.
Holandia w ostatnim tygodniu obniżyła cenę o 7 centów, Belgia o 6 centów, Niemcy zanotowały spadek o 5 centów, a Dania obniżyła ceny o 4 centy. W Austrii rynek był zbilansowany, ale i tak cena została obniżona o 2 centy z powodu presji cenowej z Niemiec.
Hiszpania i Francja korzystając z najazdu turystów rekompensują sobie słabnący eksport. W tych krajach cena została utrzymana na poziomie sprzed tygodnia.
W bieżącym tygodniu w Niemczech ustalono cenę na przyszły tydzień na poziomie 1,70 euro za kg, co w przeliczeniu na polską walutę daje 7,19 zł za kg.
W Polsce według notowań KZP-PTCH cena tuczników spadła o 13 gorszy do poziomu 5,76 zł za kg żywca.