Na rynku tuczników widoczny jest wyraźny wzrost cen. W Polsce świnie klasy E podrożały w ciągu tygodnia o 1,2 zł za kg.
Tuczniki drożeją we wszystkich krajach Unii Europejskiej. W Polsce trzoda chlewna w klasie E w ciągu tygodnia podrożała o 1,20 zł za kg.
W krajach Wspólnoty ceny w skupie tuczników mocno wzrosły. Jest to efekt znoszenia obostrzeń po pandemii Covid-19, przygotowań do sezonu grillowego oraz słabszej podaży żywca wynikającej z ograniczenia pogłowia i produkcji świń.
Jednak wraz ze wzrostem notowań żywca nadal rosną ceny pasz, energii i paliw. Na rynku odczuwalna jest także niepewność co do dalszego wpływu wojny w Ukrainie na europejską gospodarkę.
W minionym tygodniu na dużej giełdzie w Niemczech ceny tuczników wzrosły o 25 centów za kg wagi bitej ciepłej (wbc) do wartości 1,75 euro, co daje około 8,30 zł. Na przestrzeni miesiąca, jak podaje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej POLPIG, ceny poszły do góry aż o 55 centów.
Włochy potwierdziły kolejne ogniska afrykańskiego pomoru świń (ASF) u dzików. Ich liczba w północnej części kraju wzrosła do 52. Według Eksperymentalnego Instytutu Zooprofilaktyki Umbrii i Marche (IZSUM) potwierdzono...
Największe wzrosty notowań cen tuczników w stosunku do ubiegłego tygodnia odnotowano w Belgii o 21 centów, w Holandii i Austrii o 18 centów, w Hiszpanii o 8 centów i we Francji o 6 centów za kg wagi poubojowej. Z kolei w Danii ceny wzrosły nieco mniej bo o 3 centy za kg.
W Polsce średnia cena skupu tuczników w klasie E wynosi 8,40 zł za kg. Jest ona o 1,20 zł wyższa niż przed tygodniem.
Jak podaje Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa w dniach od 28 lutego do 6 marca średnio w Unii Europejskiej za świnie rzeźne klasy E płacono 145,14 euro za 100 kg masy poubojowej schłodzonej, co daje około 687,30 zł. Cena ta była o 7% wyższa niż w poprzednim tygodniu oraz o 12% niż przed miesiącem, a także o 2% niż przed rokiem.
Największy tygodniowy wzrost cen o 15% odnotowano na Łotwie, a w Polsce i Rumunii ceny wzrosły o 13%. Z kolei w Niemczech i Niderlandach tuczniki podrożały o 10%.
Cena żywca wieprzowego tej klasy w Polsce na przełomie lutego i marca wyniosła 142,46 euro za 100 kg (około 674,61 zł). Była ona o 2,68 euro za 100 kg niższa od średniej ceny w krajach unijnych, a także o 8,32 euro za 100 kg od ceny na rynku niemieckim.
W Polsce w omawianym okresie cena trzody chlewnej ukształtowała się na poziomie 5,16 zł za kg. Była ona o 17% wyższa niż w poprzednim notowaniu i o 21% niż przed miesiącem, a także o 3% niż przed rokiem.
Zakłady mięsne, na przełomie lutego i marca, zbywały półtusze wieprzowe średnio po 7,31 zł za kg, czyli o 13% drożej niż tydzień wcześniej oraz o 11% niż przed miesiącem. W odniesieniu do notowań sprzed roku cena półtusz była o 1% niższa.
Więcej informacji na temat hodowli i produkcji trzody chlewnej znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ