Notowania tuczników w Unii Europejskiej są mocno zróżnicowane. Eksperci przewidują, że w najbliższym czasie krajowe ceny żywca wieprzowego mogą wzrosnąć.
Co prawda niemiecka cena tuczników od siedmiu tygodni pozostaje bez zmian, ale w pozostałych krajach Wspólnoty obserwuje się wyraźne zmiany notowań. W Danii żywiec wieprzowy tanieje, a we Francji jego cena rośnie.
Rynek trzody chlewnej w krajach Unii Europejskiej jest zróżnicowany. W Danii cena tuczników spada od 5 tygodni i w tym czasie łącznie obniżyła się o 17 centów. Jest to efekt ograniczenia eksportu do Chin i trudności w sprzedaży wieprzowiny na alternatywnych rynkach.
W odróżnieniu od sytuacji W Danii, jak podaje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej Polpig, w minionym tygodniu we Francji notowania tuczników wzrosły, aż o 6 centów, w Hiszpanii o 3 centy, a w Holandii o 2 centy.
Z kolei w Austrii i Belgii notowania żywca wieprzowego pozostały bez zmian. Podobną sytuację obserwuje się w Niemczech. W tamtejszych rzeźniach pojawił się duży problem z efektywnym wykorzystaniem mocy ubojowych i obniżeniem kosztów produkcji.
Służby weterynaryjne Wielkiej Brytanii po raz pierwszy potwierdziły obecność wirusa Seneca Valley Virus (SVV) w stadach trzody chlewnej. Do tej pory nie wykryto żadnego przypadku tej choroby w Europie. Brytyjski główny lekarz...
Na niemieckiej dużej giełdzie ceny utrzymują się bez zmian od ponad dwóch miesięcy. W notowaniach z 25 stycznia tuczniki wyceniono na 2 euro za kg wagi bitej ciepłej (wbc), co w przeliczeniu na polską walutę daje około 9,43 zł.
W notowaniach małej niemieckiej giełdy z 27 stycznia cena wzrosła o 2 centy do wartości 2,09 euro za kg (wbc), co daje około 9,86 zł.
W Polsce w skupie żywca wieprzowego odnotowano kolejne spadki. W ubiegłym tygodniu zakłady płaciły za tuczniki w klasie E około 9,05 zł za kg. Było to o 10 groszy mniej niż przed tygodniem.
Spadek cen wynika z dużego importu wieprzowiny pochodzącej z krajów zachodnich. Eksperci Polpig przewidują, że w wyniku rosnących cen prosiąt można spodziewać się w najbliższym czasie, że notowania tuczników również wzrosną.
Wysokie ceny energii ograniczyły zapasy mięsa w wielu zakładach w całej Unii Europejskiej, a niska podaż świń rzeźnych, większe zamówienia hipermarketów przed Wielkanocą i sezonem grillowym będą impulsem do wzrostu cen żywca.
Więcej informacji na temat hodowli i produkcji trzody chlewnej znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ